Cestičky oddělující rozdělí zahradu na funkční úseky - oddělí zeleninovou zahradu od zahrady květinové, ovocný sad od záhonů, záhony od trávníku. Každá cestička něco rozdělí. S tím musíte počítat. Takže musí dělit buď nenápadně, nebo naopak velmi nápadně.

Co tedy na cestičky dát? Možností je hned několik. Nedávno jsme tu měli seriál o přírodním i umělém kameni. Ale to my vynecháme, stejně jako betonové dlaždice, zámkovou dlažbu, zatravňovací bloky… Podíváme se na netradiční způsoby.

Litý beton

Litý beton na zahradu má být krásný? Myslíte si, že si z vás děláme legraci? Ani náhodou. Současné technologie totiž umožňují pigmentovat beton podle vlastního uvážení. Navíc je beton formovatelný. „Na pohled zajímavý a zároveň bezpečný povrch vznikne tak, že se vrchní hladký povrch betonu narušuje rýžovým proutěným koštětem, tato technologie se nazývá striáž,“ radí ing. Jan Veselý, zástupce skupiny Českomoravský beton, jednoho z největších výrobců betonu na našem trhu. „Tímto způsobem se na povrchu betonu vyrýsují drážky, takže povrch je bezpečný v každém počasí,“ doplňuje Jan Veselý.

Ovšem hlavní výhodou je možnost probarvení podle vlastních představ. Při probarvování se nejčastěji uplatňují červené, hnědé, černé, případně žluté pigmenty tvořené barevnými oxidy železa. Méně běžné jsou pigmenty bílé, modré a zelené, pro které se používají jiné chemické látky (bílá - oxid titaničitý, modrá - kobaltová modř, zelená - zelený oxid chromu). „Dnes si zákazníci žádají k využití v zahradách nejčastěji betony v různých odstínech červené, ale zájem je i například o barvu bílou nebo fialovou,“ potvrzuje Jan Veselý z Českomoravského betonu, který nabízí pigmentovaný beton pod obchodní značkou Colorcrete.

Kuláčové chodníky

Jde o kulatinu nařezanou a nastojato zapuštěnou do země. Problémy jsou tu ale v tom, že dřevo za nějakou dobu shnije. Mělo by se tedy impregnovat. Smrkové nebo modřínové dřevo je impregnováno už od přírody vyšším obsahem smůly. Ostatní dřeviny byste měli impregnovat, nejlépe tlakově. Je dobré také spodky kulatin ponořit do asfaltového nátěru.

Důležitá je také propustnost podkladu. Kulatinu musíte dát do písku a štěrku a zkusit vyspádovat, aby odtékala rychle voda. Pokud tam zůstane, bude vše o to rychleji hnít. Mezery mezi kuláči se také vysypávají pískem nebo jemným štěrkem.

Valounové chodníky

Tohle je práce pro trpělivé lidi. Ale ještě dnes najdeme valounové nebo oblázkové chodníky (liší se ve velikosti kamene) ve městech a jsou i na silnicích.

Stačí jen mít dostatek valounů, které následně budete skládat dohromady do pískového nebo ještě lépe cementopískového lože. Pokud je budete skládat napevno (tedy na dotyk co nejblíže k sobě), může být lože jen z písku. Při pokládce řidší budete muset celé lože více tvrdit. Nejlepší pak je vkládat valouny přímo do betonového lože, ale výsledek nemusí být tak efektní. Spíš by to mohlo vypadat jako naleštěná bída. Nebojte se tedy a zkuste se do skládání obrazců, jak je známe třeba ze zámků, také pustit.