Aby voda v bazénu zůstávala trvale čistá, musíme se o ni pečlivě starat. Je třeba ji pravidelně čistit a podle potřeby přidávat chemické prostředky určené k desinfekci, srážení nečistot, zamezení tvorby řas, k změkčování či ztvrzování vody a úpravě kyselosti.

Úklid pod hladinou

Než přikročíme k vlastnímu čištění, je třeba zbavit vodu všech hrubých nečistot. Je to spadané listí či jehličí, drobné větvičky, především však hmyz, který se v letních měsících chytá na hladinu jak na lepicí pásku. Prvním pomocníkem je síťka na nečistoty, která se skládá z teleskopické násady a zpravidla dvou výměnných sítěk na „vylovení“ hrubých částic špíny z hladiny a ode dna. Cena jedné síťky se pohybuje od 200 do 500 Kč, teleskopická tyč přijde podle délky od 600 do 900 Kč.

K důkladnému vyčištění dna a stěn bazénu slouží vodní vysavač. Podle nároků si můžeme vybrat z několika variant od klasického mechanického vysavače, se kterým zacházíme podobně jako s domácím luxem, přes poloautomatický až zcela automatický přístroj, který si naprogramujeme, aby za nás pracoval v době nepřítomnosti. Široké škále nabídky odpovídá i široká cenová škála, která začíná už od necelých 600 Kč (což pro běžné rodinné bazénky plně vyhovuje) a dosahuje mnohatisícové částky.

Můžete si však ale také pořídit takzvané cirkulační trysky, které pod hladinou a pod skimmerem nasávají vodu a vypouštějí ji přes trysku na hladinu. Jedním z hlavních úkolů tohoto speciálního pětitryskového filtračního systému je „zametání“ bazénového dna. Díky němu jsou těžší nečistoty, které nedokážou vyplavat k hladině a dostat se do skimmeru, postupně "sunuty" k zadní části bazénu. Tam je lze jednoduše, pohodlně a rychle uklidit. Nehrozí tedy jejich „roztahání“ po celém dnu bazénu.

Pětitryskový filtrační systém, jenž mají bazény Balarepo už z výroby, přináší i další výhody. Mezi ně patří promíchávání teplé vody u hladiny s tou chladnější, která je u dna. To ocení zejména majitelé bazénů zakrytých plachtou nebo se zastřešením, protože v letních měsících zde může teplota vody v úrovni hladiny překročit i 50 °C. Takto horká voda navíc nesvědčí ani stěnám bazénu, protože na podobné teploty nejsou stavěny. Filtrace zároveň pomáhá při desinfekci bazénové vody, neboť soustava trysek zajišťuje rovnoměrné rozmístění přefiltrované desinfikované vody po bazénu.

Stejně jako sebedokonalejší domácí vysavač zcela nenahradí klasický kartáč a hadr, tak se ani u bazénu neobejdeme bez mycí houby a kartáče, který je opět nabízen v několika variantách od malého ručního, přes kartáče na jímky či vakuového kartáče.

Ochrana i zateplení

Aby pravidelná péče přinášela co nejdelší efekt, je třeba zabránit zbytečnému spadu nečistot do vody v době, kdy bazén nebudeme používat. Proto je vhodné bezprostředně po koupání přetáhnout bazén krycí plachtou. Ještě lepší je rozprostřít po hladině plovoucí solární plachtu, což je plast se vzduchovými bublinkami, který se ohřívá od slunečních paprsků a předává teplo do vody. Díky této ochraně si nejenom výrazně ušetříte práci s čištěním, ale též podstatně snížíte spotřebu bazénové chemie a zpomalíte chladnutí vody.

U bazénů na objednávku vám firma automaticky dodá i plachtu střiženou přímo na míru, pro menší sériově vyráběné bazény se krycí a solární krycí plachty zpravidla kupují zvlášť.

Stejně jako v akváriu

Žádný z větších bazénů se neobejde bez filtračního zařízení. Pokud však filtr napojíme i k menším a dětským bazénkům, rozhodně nic nezkazíme a určitě omezíme spotřebu chemických přísad. Tato investice se nám proto určitě vyplatí a přinese užitek i z hlediska ekologického.

Co se týká vlastního čištění, dnes se používají prakticky pouze dvě skupiny filtračních zařízení, a sice kartušové a pískové. Každá má své klady i zápory, je je jen na majitelích, jakou si vyberou.

Kartušová filtrace je založena na principu čerpadla výměnné filtrační vložky ze speciální pórovité hmoty, která zachycuje nečistotu. Její výhodou je, že zachycuje i velmi malé částice, ale vložka se poměrně rychle zanáší a je ji třeba často měnit. Proto se tento systém dnes využívá spíše výjimečně a lze ho doporučit pouze pro menší bazény, které používáme třeba jen v době dovolené.

Písková filtrace patří dnes k nejpoužívanějším. Je sice minimálně dvakrát dražší než kartušová, při častějším používání se však rozhodně vyplatí už jen z hlediska ceny náplně. Jedno 25kg balení křemičitého písku, které je doporučeno pro menší bazény okolo 9 m³, nám vydrží minimálně tři roky a lze ho pořídit přibližně za 150 Kč. Při intenzivním používání je většinou možné pískovou náplň pročistit přepnutím na zpětný chod, popřípadě baňku s náplní vyjmout a písek ručně přeprat. Přílišné šetření a nahrazování křemičité náplně říčním pískem se ovšem nedoporučuje. I při sebelepším proprání nám bude kalit vodu.

Pravidelným čištěním bazénu a úpravou vody do značné míry omezíme použití chemických prostředků, nikdy je však úplně nemůžeme vyloučit.