Před každou novou sezonou je nutné bazén důkladně vyčistit od všech vodních, mechanických a rostlinných nečistot. Nabízíme několik rad, jak nejlépe oživit po zimním období váš bazén, aby vám co nejdříve a co nejlépe sloužil celou sezonu.

První kroky

Práci spojenou s odzimováním bazénu je třeba rozdělit do několika kroků. Prvním krokem bude samozřejmě jeho odkrytí. Po jeho odkrytí a poklizení plováků, které bránily porušení bazénu mrazem, je dále třeba odstranit nečistoty z jeho bezprostředního okolí a poté nad vodní hladinou očistit bazénové stěny speciálním gelem a doplnit vodu cca 10 cm pod okraj. Dalším krokem je osazení a zapojení filtrační jednotky. Tuto část práce je určitě lepší svěřit odbornému servisu.

TIP: Pokud se přesto rozhodnete vše udělat vlastnoručně, pozor na uzemnění, nezapomeňte vyzkoušet funkci proudového chrániče! Filtrační jednotku vyzkoušejte až po zavodnění čerpadla. Důležité je mechanické vysátí usazenin ze dna bazénu. Po zimě jich bývá skutečně velké množství, proto se doporučuje filtrační vložky prát raději několikrát za sebou.

Bezprostředně po naplnění bazénu vodou je nutné provést první ošetření vody a upravení pH pomocí šokové dávky chloru (na 50 m³ vody 25 malých tablet nebo 300 g granulátu) a regenerační dávky algicidu - stabilizátoru chloru (na 50 m³ vody 1 l). Tím zbavíme vodu mikrobiologických zárodků a organických nečistot. Po chlorové terapii je třeba na cca 2 dny spustit filtraci na trvalý chod.

TIP: Neurychlujte nikdy filtraci spouštěním protiproudu, zvyšuje se tím filtrační rychlost a klesá účinnost. Jestliže se po prvním chlorování voda zabarví hnědě nebo do zelena, znamená to, že je v ní obsaženo železo nebo mangan. V prvních dnech po naplnění bazénu se hodnota pH nereguluje, avšak nejpozději do jednoho týdne je třeba pH upravit na ideální hodnotu 7,2 - 7,6.

Pokud by uvedený postup nepřinesl žádoucí výsledek (mléčná voda, přemnožené řasy, železitá voda apod.), zavolejte si specializovanou firmu, která váš problém během krátké doby vyřeší. Pokud si chcete práci s odzimováním bazénu úplně odpustit, můžete si kompletní „oživení“ včetně chemického ošetření objednat u firmy.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com