Vodu v bazénu je potřeba pravidelně ošetřovat pomocí tzv. bazénové chemie. Značkové přípravky jsou hygienicky a zdravotně testovány, a jsou tedy nejen účinné, ale i zcela nezávadné. Vyhýbejte se neznámým a neověřeným výrobkům, které se stále objevují v některých obchodech, a nikdy nevěřte „zaručeným“ podomácku vyrobeným náhražkám, které mohou mít za následek kožní alergie, podráždění sliznice nebo dokonce zdravotní potíže trvalejšího rázu.

Čím tedy bazén správně a bezpečně ošetřovat po celou sezonu?

  • Pravidelně jednou týdně měříme hodnoty pH pomocí kapkového testeru (správná hodnota je 7,2 - 7,6 pH).
  • Odchylky upravujeme pomocí přípravků, které již v názvu obsahují označení pH plus nebo pH minus.
  • Pro pravidelnou péči o bazénovou vodu slouží chlorové tablety, které se postupně rozpouštějí. Obsah chloru ve vodě by měl být 0,3 až jeden miligram na litr.
  • Pravidelně do vody přidáváme šokový přípravek Šok chlor, který zničí zárodky rostlinných i živočišných bakterií.
  • Samozřejmě je třeba vodu několikrát denně filtrovat.
  • V době, kdy bazén není používán, je nutné zakrýt vodní plochu proti prochladnutí a nečistotám ze vzduchu a okolí. Kombinace neprůhledné letní a zimní plachty v jednom dokáže nejen udržet nastřádané teplo, zároveň zabrání rozmnožování řas.

Co dělat, když je voda kalná

Vždy, když je voda kalná, ale i preventivně během sezony, přidáváme rozjasňující přípravek. Pak filtrovat, dokud není voda zase jasná.

Co dělat, když je voda zelená

Pokud voda trochu zezelená vlivem špatné či nedostatečné preventivní péče, je nutné udělat šokovou chloraci (Šok chlor), k tomu přidat přípravek proti řasám. Je-li ale voda zelená hodně, použijte takzvaný flokulant, tedy přípravek, který vysráží řasy, a nečistoty z nich spadnou na dno bazénu. Ty je potom třeba odstranit ze dna vysavačem. Pak opět filtrovat, dokud voda není zase průzračná.

Co když žádná chemie nepomůže?

To se může stát zvláště po zimě a u bazénů s nekvalitní filtrací. Nezbude nic jiného, než vodu vypustit, bazén vyčistit a napustit ho znovu. Což je zvlášť problematické u bazénů s fólií místo keramického obkladu. Tlak vody totiž pomáhá držet fólii napnutou a mohlo by snadno dojít k jejímu odchlípnutí a zkrabacení, nebo dokonce k mechanickému porušení.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com