Mám malý gril, a to mi stačí

Tou první a zcela zásadní je, kde chcete grilovat. Pokud bydlíte v bytovce a jediný kus pozemku, který vlastníte, je sdílená předzahrádka, zahradní krb asi není ta správná varianta a spíše využijete třeba skládací gril. Zároveň ale neplatí rovnice, že u domečku se zahradou musíte mít nutně krb.

Další velmi důležitou otázkou je, při jakých příležitostech chcete krb nebo gril používat. Přenosné grily jednoznačně bodují svojí mobilitou. Po dopečení masa můžete většinou gril jednoduše přemístit, nebo složit, a plně tak využít svou zahradu nebo terasu. Pokud tak chcete jen připravit dobré jídlo na party, pak vám přenosný gril bude zřejmě stačit. Výhodou je i to, že v případě nepříznivého počasí můžete grilovat třeba i pod přístřeškem. Stejně tak je ale příjemné, že zahradní krb nemusíte okamžitě po použití vyčistit a uklízet, naopak stačí jen přihodit několik polínek a můžete si v klidu vychutnat zbytek večera u plápolajícího ohně. A u kvalitních stavebnicových krbů máte také možnost je rozebrat a přemístit – i když to asi nebudete dělat každý den.

Větší krbové sestavy vám navíc umí poskytnout dostatek pracovního prostoru. Vaše zahrada se tak může proměnit v téměř plnohodnotnou venkovní kuchyň, kde si můžete nakrájet maso i zeleninu nebo připravit talíře k servírování. Díky tomu nebudete muset neustále cestovat mezi krbem a kuchyní uvnitř domu. Stejně tak zahradní grily řeší i úložný prostor na palivo – ať už uhlí, nebo dřevo. Jednoduše ho složíte do zásobníků, které většina krbu má ve spodní části, a nemusíte pokaždé tahat pytel s uhlím třeba z garáže.

Grilovací fajnšmekři: Maso musí vonět dřevem!

show_detail: Rozhodovat mezi přenosným grilem a zahradním krbem se můžete také podle druhu paliva nebo zdroje energie. Pokud chcete k ohřevu používat plyn nebo elektřinu, jasnou volbou jsou přenosné grily. Ty mají výhodu v tom, že roztopit je je o něco rychlejší a obejde se to bez nepříjemného kouře. U elektrických a plynových grilů je však drobnou nevýhodou závislost na zdroji – buďto musíte mít ke grilu přivedený proud, což může být omezující z hlediska mobility grilu, nebo v případě plynových grilů musíte dokupovat plynové bomby. Klasické zahradní krby si poradí i se suchým dřevem, které nasbíráte v lese, čímž můžete někdy i ušetřit. Někteří milovníci grilování navíc trvají na tom, že aroma hořícího dřeva je pro správnou přípravu pokrmů naprosto zásadní a bez něj to jednoduše není ono.

Velmi podstatným faktorem při výběru bude samozřejmě pořizovací cena. I tady platí, že si musíte rozmyslet, jak chcete krb nebo gril používat – a to především jak často. Pokud si budete chtít něco ugrilovat jen několikrát do roka, pak vám bude určitě stačit přenosný gril. V tom případě si připravte 3-6 tisíc korun. Jestli ale chcete (nejen) přípravou pokrmů na zahradě strávit všechen čas, který vám počasí povolí, pak je ideální volbou zahradní krb. I za ten můžete zaplatit do desíti tisíc korun, pokud si vyberete některý z menších stavebnicových modelů. Za větší sestavy ale samozřejmě zaplatíte více, a pokud se třeba rozhodnete nechat si krb postavit na zakázku, můžete za něj zaplatit i stovky tisíc. Za takové částky ale dostanete plnohodnotnou zahradní kuchyň. Náročnější uživatele určitě potěší i možnost vybavit svůj krb douzovací střechou. Ta sice úplně nenahradí klasickou udírnu, nabídne vám ale možnost využít tepla i v komínové části, k douzování nebo ohřívání masa na háčcích.

Takže – zahradní krb, nebo přenosný gril? Pokud považujete grilování masa jen za příjemnou venkovní alternativu k pečení v troubě nebo přípravě na pánvi, asi si vyberete spíše přenosný gril. Jednou za čas vám pak nebude vadit, že před uklizením grilu ho musíte nejdřív vyčistit. Pokud si ale po večeři rádi posedíte u otevřeného ohně a na čerstvém vzduchu, pravděpodobně si na zahradu postavíte krb. Ten se navíc může stát zajímavým architektonickým prvkem na vašem pozemku. Už máte jasno?