Bylinky jsou na pěstování asi nejjednodušší ze všech rostlinek. Nepotřebujete zahradu, stačí pouze květináč nebo truhlík za oknem či na balkoně. Ideální pomocník, který ušetří spoustu času a námahy, je samozavlažovací truhlík. S ním odpadá takzvané zalévání „pro jistotu“, kvůli němuž často dochází k přelévání. „V obyčejných květináčích dojde snadno k přelití a následnému uhnívání rostlin. Proto doporučujeme samozavlažovací květináče, ze kterých si kořeny díky knotové závlaze mohou vzít tolik vody, kolik potřebují. Půda se neprolévá a živiny neodplavují, proto není přeschlá ani rozbahněná. Ve spojení s pravidelným otáčením květináče tak můžete vytvořit bylinkám ideální podmínky,“ vyzdvihuje výhody samozavlažovacích květináčů Lenka Novotná ze společnosti Plastia.

Jak na to?

Pokud nepatříte mezi rozené zahradníky, vyplatí se vysadit již předpěstované rostlinky, které pořídíte v každém dobrém zahradnictví nebo u pěstitelů. „Celou pěstební část truhlíku naplníme lehčím substrátem, do zakoupeného substrátu pro bylinky ještě můžeme přidat písek, perlit nebo lávovou drť. První týden zaléváme shora, poté se již rozběhne samozavlažovací systém. Hnojíme střídmě, například ekologickými hnojivy pro bylinky," vysvětluje přesný postup pro úspěšné pěstování zahradnice Miroslava Paclová. Vyvarujte se však častému hnojení, které neprospívá vitalitě rostlin a snižuje obsah aromatických látek.

Ideální bylinky „na gril"

Rozmarýn

Rozmanité druhy masa nejen báječně ochutí, ale podpoří i jejich trávení a brání nadýmání. Dává se k pečeni, drůbeži a neodmyslitelně patří ke skopovému. Přidává se do oleje na nakládání a potírání při grilování. Dejte si však pozor, je silně aromatický a je-li ho moc, pokrm dostane nahořklou pachuť.

Tymián

Velmi dobře doprovodí zejména grilované ryby, vložíte-li dovnitř snítku s kouskem citronu. Nezklame ani při grilování zeleniny, třeba cukety či rajčat. Je skvělý do nálevů a při nakládání před grilováním. Nemáte-li divočinu, dodá její příchuť i jinému druhu masa.

TIP na květináč vhodný pro bylinky

Rosmarin – Samozavlažovací květináč Rosmarin má velmi jednoduché dvoudílné provedení. Vodu do spodní nádobky lze doplnit okénkem. K dostání je i se substrátem a semínky nejoblíbenějších kuchyňských bylinek. Existují různé barevné kombinace, takže si můžete vybrat podle chuti nebo ladění interiéru. Pěkná je například kombinace světlé a tmavé levandulové. K dostání na www.plastiaobchod.cz za cenu 46 korun.

Dobromysl (oregano)

Jemná svěží chuť se hodí k širokému spektru mas i zelenině. V podstatě může být součástí všech pokrmů, ke kterým pak ještě přidáváme další bylinky. Je skvělým bylinkovým partnerem. Patří také do rajčatových nebo okurkových salátů, zlepší stravitelnost papriky. Můžeme používat vydatně.

Vavřín (bobkový list)

Používáme jej především do marinád před grilováním, neobejde se bez něj divočina ani maso, které má dostat svěží příchuť. Přidává se také do nakládané zeleniny. Vyvolává chuť k jídlu a podporuje trávení. Skvělými doprovodnými partnery jsou nové koření, šalvěj a tymián.

Smil (maggi)

Dodá nádhernou, lehce nahořklou chuť a zaoblí chuťový vjem. Používá se ve střídmém množství do marinád i při pečení, je skvělý pro tučnější masa. Výborně podporuje trávení. Čerstvé lístky se přidávají také těsně před dokončením pokrmu, protože aromatické látky se uvolňují během několika minut.

Šalvěj

Bylinka, bez které si sotva můžeme představit skvělý bůček, divočinu nebo domácího králíka. Lehce pálivá a nahořklá chuť dodává nezaměnitelné aroma a současně napomáhá trávení. Dává se také do nálevů. Používáme ji opět obezřetně. Je-li jí moc, přehluší maso pronikavou pachutí.

Levandule

Používá se o něco méně, ale má své místo i při grilování, zejména při přípravě drůbeže. Lze ji velmi dobře kombinovat právě s rozmarýnem nebo jí lze rozmarýn nahradit, je totiž jemnější.

Tip na bylinkovou marinádu

Vypěstované bylinky můžete použít například pro přípravu originální marinády, která se skvěle hodí ke grilování vepřového a hovězího masa. Nezapomeňte ale na to, že bylinky je třeba nejdříve oprat, vysušit a nadrobno nakrájet. Připravte si pět lžic olivového oleje, lžičku soli, lžičku oregana, půl lžičky čerstvě mletého pepře, půl lžičky rozmarýnu a tymiánu a pro dokreslení chuti také lžičku citronové šťávy. Do misky nalijte kvalitní olivový olej. K němu přidejte oregano, rozmarýn, tymián, čerstvě namletý pepř, sůl a marinádu dobře promíchejte. Lžičku citronové šťávy přidejte až nakonec.