Co všechno můžeme najít v bazénech a na koupalištích? Nic pěkného. Chemická úprava vody je nutná. To potvrzuje i MUDr. Petra Petrovská. „Z kůže a sliznic osob využívajících umělá koupaliště a bazény se smývají do vody nejrůznější sekrety, pot, maz, moč nebo zbytky kosmetických prostředků, opalovacích krémů a mýdel, které mohou zhoršit kvalitu vody a podporovat množení nejrůznějších mikroorganismů - jako jsou bakterie, viry, plísně a kvasinky, popř. i prvoci a helmici, mykobakterie. V určitých případech u venkovních bazénů nelze vyloučit též kontaminaci vody trusem ptáků a hlodavců. Pomnožování mikroorganismů podporuje též zvýšení teploty koupací vody.“ Takže nic krásného nás v bazénech nečeká. Vodu tedy nestačí jen mechanicky vyčistit, ale i pořádně chemicky ošetřit.

„Doporučuji použití takové technologie úpravy vody, která odpovídá kvalitě surové vody a bývá nejefektnějším desinfekčním prostředkem v průběhu úpravy, protože zachytí nejen většinu bakterií a virů, ale i prvoků a jejich odolná stadia,“ dodává Petra Petrovská a pokračuje. „Může se jednat o různé chemické látky, jako je plynný chlor, chlornan (např. Savo Original), ozon, oxid chloričitý, peroxid vodíku, chloramin aj. Tedy především sloučeniny chloru. Taktéž jejich kombinace nebo UV záření či mikrofiltraci.“

Jsou ale chemické přípravky bezpečné?

Nejtradičnější chemické přípravky pro čištění jsou tedy na bázi chloru. Jenže chlor není úplně k lidskému tělu vstřícný. Je tedy bezpečné pro člověka se zdravou pokožkou vstoupit do bazénu, ve kterém čistíme vodu Savem nebo občas i jinými chlorovými přípravky?

„Pokud v domácích podmínkách řešíte desinfekci vody v bazénu, je třeba vždy používat lidskému zdraví neškodné přípravky a jejich nízké koncentrace. Vždy vycházejte z přesných a přísných technologických postupů, které jsou popsány na obalech přípravků. Kupříkladu přípravek Savo Original je po zhruba 30 minutách zcela rozložitelný, čímž je vhodný právě k desinfekci pitné vody. Ve vodě přitom hubí více jak 99,9 % mikroorganismů, které tak nemohou způsobit kožní či jiná onemocnění,“ prozrazuje Petrovská.

Všeobecně je u přípravků na čištění vody v bazénu ideální provádět desinfekci navečer, kdy se již do bazénu nechystáte, a druhý den se tak bez obav můžete koupat. Pokud si nejste jisti obsahem chloru ve svém bazénu, použijte testovací sady, které měří množství volného a vázaného chloru ve vodě a také pH, které má velký vliv na kvalitu vody a zdraví.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com