Zahradní sprcha může být i jen obyčejná konev pověšená vysoko na větvi s řetízkem připevněným k rozprašovači, aby bylo možné ji naklonit. Druhý extrém jsou speciální kohoutky napojené na domácí vodovodní řad, kde teče i teplá voda.

Jak na sprchu

Zdroj vody zatím necháme na vás. Zkusíme se podívat na to, jak takovou sprchu postavit, a nebudeme se přitom dívat na přenosné sprchy, které koupíte třeba v Marimexu.

Základem je problém, jak umístit sprchovou hlavici. Ta může stát na samonosné trubce, ale lepší a elegantnější řešení je ji k něčemu přichytit, třeba skrytě. Sprcha by měla být v dostatečné výšce. Samozřejmě, že výhodou by byla sprcha sundavací, aby si mohl majitel opláchnout třeba jen nohy. Jenže problém je, že hadice k takovým sprchám nevydrží UV záření a brzy se zničí. Na obrázku tu máte, jak by měly vypadat takové ideální rozměry jednotlivých částí sprchy.

Pár sprch pro inspiraci:

Dále si uvědomte, že sprcha bude vystavena nepříznivému počasí. Proto hledejte takové materiály, které to opravdu vydrží. Nejlevnější sprchová hlavice z „chromovaného“ plastu z hobbymarketu vám vydrží možná jednu sezonu. Pak se rozpadne. Je tedy lepší se spolehnout na kompletní kovový systém, který bude na svém konci napojený na zahradní hadice, které jsou odolné UV záření.

Podlaha

Voda se může zasakovat přímo do trávníku. Ale mějte na paměti, že se vodou může trávník rozmočit, a pak byste odcházeli ze sprchy se špinavějšíma nohama, než jste do ní vešli. Proto je lepší udělat jakýsi plast či vyvýšený stupínek, pod kterým bude vsakovací drenáž (díra vysypaná štěrkem). Plato může být ze dřeva (ale moc nevydrží), WPC, dlažby nebo oblázků. Jak třeba na oblázkové plato, najdete na fotografii. Samozřejmě, že můžete vytvořit i žlab s odtokem do kanalizace nebo do svodu dešťové vody. Pak ale nezapomínejte, že pokud využíváte dešťovou vodu k zalévání, ve sprše nemůžete používat mýdlo.

Teplá voda

Teplou vodu můžete přivést z klasického vodovodního řadu nebo si ji místně vytvořit. Stačí pár metrů černých trubek srolovaných do spirály a umístěných na slunci a máte hned k dispozici hromadu teplé vody. Jen nezapomínejte, že tato voda se může ohřát i na teplotu vyšší než 60 °C. Je tedy zapotřebí vytvořit klasický směšovač se studenou vodou, kde se doporučuje nejdříve pustit studenou vodu a do té posléze přidávat vodu teplou.

Kam však umístit takový ohřev vody? Přemýšleli jste třeba o stříšce nad sprchou? Ne? Zkuste to. Vždyť pod stříškou nebude tolik nepořádku z okolních stromů a právě na stříšku si budete moct dát tento ohřívač. Jednu zajímavou inspiraci nám dodala zahradní architektka Jana Dostálová, která nám prozradila svůj recept na perfektní ohřívač vody pro stabilní zahradní sprchy. „S úspěchem jsem už několikrát vyzkoušela použití nízkolegované oceli jako lapače tepla. Například jsem jednu část zahradního domku obložila touto ocelí. Samotná stěna je přivrácená ke slunci. Plech se rozžhaví a za ním je prostor pro velké množství jinak ošklivých hadic, ve kterých se ohřívá voda. Vyvedení sprchové hlavice je už jen dílem fantazie.“

Musí přečkat zimu

Při návrhu a konstrukci si musíte uvědomit, že celý systém by měl přečkat zimu. Nejlepší je odmontovat celou sprchu a schovat ji někde pod střechou. Ale i rozvody zabudované ve zdech musí být v pořádku. Je tedy nutné perfektní odvodnění a odolnost materiálů proti chladu.

A ještě jedna rada na závěr. Když už řešíte zahradní sprchu, co takhle vytvořit celé vodní centrum, kde budete mít nejen sprchu, ale také vývod pro zahradní hadici s možností napuštění konve (tedy vývod v dostatečné výšce a vzdálenosti od země a stěny, případně i dřez, kde si budete moct rychle opláchnout ruce nebo nádobí po zahradní party).

Titulní foto: Thinkstockphotos.com