Líska obecná je nenáročný, rozložitý a až 5 m vysoký strom. Kvete již v únoru dlouhými žlutými jehnědami, na podzim dozrávají plody – lískové oříšky. Dřevo se díky své ohebnosti používá v řezbářství a košíkářství. A právě této vlastnosti se může využít v trochu rozměrnějším měřítku – v plotech. Navíc odříznutí prutů lísky není žádná tragédie. Líska je dnes brána spíš jako plevel, který i z malého množství zanechaných kořenů dokáže obrazit zas a znova. Při zachování základního nadzemního kmenového balu bude za pět let opět stejně vzrostlá, jako před prořezem.

A jak tedy takový plot udělat? Není to nic obtížného. Spíš je problém se sbíráním vhodného materiálu. I když někde v okolí máte několik lísek, třeba vám to stačit nebude. Z jednoho lískového stromu totiž lze sklidit v průměru tak pět vhodných prutů, které budou vyhovovat délkou, rovností i průřezem. Na jeden m² je tak zapotřebí sklidit asi 25 prutů (podle tloušťky a hustoty výpletu).

Pokud budete mít dostatek prutů, můžete přistoupit ke stavbě. Vytvoříte základní kostru ze silných sloupků, které vydrží počasí. Vzdálenost je podle délky prutů. Sloupky můžete zakopat a udusat, zabetonovat, připevnit k zemním vrutům apod. Následně začnete vplétat s příčnými mezipruty.

Zdá se vám to obtížné? Tak si můžete nechat takový plot udělat. Popovídali jsme si na toto téma s odborníkem – Petrem Lukáčem, který se přírodními ploty z lísky zabývá.

Proč zrovna líska?

Při stavbě mého domu jsem hledal nějaký pěkný plot a narazil jsem na ty proutěné. Ty mě tak zaujaly, že jsem začal experimentovat – vyrobil jsem kousek jak z vrby, tak z lísky. Líska se mi však více líbila, přišla mi robustnější, rustikálnější a pro mě hlavně dostupnější materiál. Navíc i historie říká, že lískové ploty byly v dávných dobách používány jako hraniční ploty. Pro práci s nimi je důležité, že pruty jsou velmi elastické a dobře se s nimi pracuje.

Jak je náročná stavba takového plotu?

Záleží především na druhu stavby, ale obecně je vždy nejnáročnější příprava a sběr materiálu než samotné vyplétání.

Jaká je obvyklá základní konstrukce?

Základní konstrukce musí být vždy pevné a bytelné. Dělám nosné kůly i mezikůly od sebe cca 50 cm z trvanlivého dřeva, např. akátu či dubu, a pořádně je upevňuji do země. Při dvoumetrovém kůlu je potřeba jej dostat min. 50 cm do země. A udusat. Betonují se většinou jen u branek, protože lísková branka při 180 cm výšky a jednom metru šířky váží klidně 80 kg. S tím pak souvisí i zavětrování.

Je třeba takový plot nějak udržovat?

Normálně to není zapotřebí. Lískový plot vydrží bez jakýchkoli úprav pět let. Mezi tím můžete sami vyplétat části lískovými pruty, a tak neustále obnovovat vzhled a funkci. Ale kdo chce, může po vyschnutí (3-6 měsíců) natřít pruty lněnou fermeží. Tím zvýší životnost asi na 15 let.

Kolik takový vámi postavený plot stojí?

Zakázky jsou velice individuální. Cena tak zahrnuje leckdy i výraznou položku dopravy. Také jsem zmínil, že na stavbu plotu je zapotřebí velké množství materiálu. Ale většinou se cena pohybuje mezi 250 až 800 Kč/m², nejobvyklejší je někde mezi 500 Kč/m².