Venkovní kuchyně, která odolá povětrnostním vlivům, vyžaduje kvalitní obklad a materiály, pro které nejsou změny teploty a vlhkosti žádný problém. Nejčastěji se používá kamenné nebo cihlové obložení, které do zahrady asi zapadá nejlépe, hodně se používají i jednoduché kachle a nerezová dvířka, která se hodí k minimalistickým moderním stavbám. „Velkorysá zahradní kuchyně se neobejde bez klasického otevřeného krbu s robustním šamotovým topeništěm, který zde slouží pro komfortní grilování, opékání, škvaření a smažení pod širým nebem,“ říká Jan Temr z rodinné kamnářské manufaktury Temr z Brandýsa nad Labem.

Materiály na stavbu jsou velmi různorodé. Od kamnářských speciálních materiálů, přes cihly, pískovec, až po kámen z místních lomů. Ověřte si ale, že všechny tyto materiály snesou všechna zatížení. Není pískovec jako pískovec.

V kuchyni se vyplatí mít především elektřinu. Při stavbě tak je už nejmenším problémem vykopat kanálek a zandat do něj kabel s elektřinou. Tou budete svítit, ale můžete ji využít i pro rychlovarnou konev, přenosný sporák nebo audioaparaturu. Nezapomeňte však, že všechny zásuvky a vypínače by měly být ve voděodolném provedení, a to i když jde o zásuvky pod střechou.

Z kuchyňského vybavení se sem hodí nejvíce gril nebo krb. Grily mohou být jak elektrické, tak na uhlí i plynové, na velikosti moc nezáleží. Spíš se budete muset se stavitelem domluvit na vhodném typu, který půjde do kuchyně zastavět.

Určitě velkou výhodou je mít v této kuchyni i tekoucí vodu s odpadem, ale to není nutně podmínkou. Lednici může nahradit přenosný chladicí box, kterých je na trhu spousta. Ale pokud chcete opravdovou lednici, můžete si nechat zastavět přímo k tomu určené spotřebiče.

POKUD CHCETE FOTOGRAFIE VENKOVNÍCH KUCHYNÍ, NABÍDLI JSME VÁM JICH CELKEM OSMDESÁT VE DVOU ČLÁNCÍCH (PRVNÍCH 40 A DALŠÍCH 40 VENKOVNÍCH KUCHYNÍ)