Přesně na takové zahrady je expert atelier Flera. Jednu z nich navrhl k novostavbě rodinného domu v CHKO Český kras. Zdejší romantická, mnohotvárná a divoká krajina je rozrytá vápencovými kaňony a roklemi, provrtaná jeskyněmi a porostlá dubovými háji. Dalo by se říci, že zahradní architekti ji „jen“ překopírovali na menší prostranství. Ale tak to není. Žít obklopení přírodní zahradou bez zbytečností, v zahradě, která se hodí na hraní, k odpočinku i k zábavě, si přáli sami investoři.

Tvar pozemku si zaslouží vysvětlení. Je ve tvaru L, jehož jedno rameno je dlouhé a úzké (cesta), zatímco druhé obdélník (vlastní zahrada s domem). Nutné vysvětlení: tento pozemek patřil k sousedově obrovské zahradě, a ten jim část odprodal. Kvůli přístupnosti z veřejné komunikace nebylo jiné řešení.

Nad domem směrem na sever

Zahrada se svažuje od lesa na severní straně dolů k jihu; rodinný dům stojí zhruba v polovině. Má půdorys do ležatého T, jehož noha vybíhá napříč a přirozeně zahradu člení. „Nahoře“ čili nad domem je část hrací a užitková. Kamenné zídky v nerovném svažitém terénu vypadají, že jsou tu odedávna, ale jde o současnou úpravu navrženou zahradním architektem. U plotu vpravo je posezení pod pergolou; nalevo dřevěná finská sauna KijuKiju. Ve vysoké trávě protkané lučním kvítím se vysekávají cestičky, po kterých běhají děti. Tady je jejich eldorádo s houpačkou a prolézačkou. U otevřeného ohniště se sedí na rozřezaných kládách. Užitkovou zahradu prezentuje sedm vyvýšených záhonů (krom jiného i obrana proti všežravým slimákům). Pěstuje se na nich zelené koření, rajčata, řepa, jahody. U domu je podzemní nádrž na dešťovou vodu na zalévání, splachování WC, praní a doplňování vody v koupacím jezírku. To je však už „za hraniční čarou“ -- v dolní obytné zahradě.

Pod domem směrem k jihu

Dřevěná terasa podél domu tvoří přirozený přechod do obytné zahrady. Odtud se vstupuje na udržovaný trávník i do jezírka, které majitelé využívají od jara do podzimu ke koupání a celoročně po saunování. Zavlažovaný travní koberec sahá ke zděné garáži a skladu. Jejich plochá střecha přímo vybízela investora, aby na ní zbudoval zahradu se suchomilnými netřesky, bambusy a vyššími travami a dokonce i malou písčitou pláž. Hlavní důvod byl prozaičtější: zakrýt výhled na sousední dům.

I jižní zahrada je otevřená dětem. Kromě koupání tu mají houpací síť, lezeckou stěnu i skluzavku. Nejlákavější je zelený vrbičkový tunel, kterým se dá probíhat nebo se skrýt před horkým sluncem.

Obě zahrady jsou komponované tak, aby pořád bylo na co koukat: po prvních jarničkách rozkvetou rododendrony a azalky, kdouloň, šeříky, hlohy a hortenzie. Na louce kopretiny, hvozdíky, chrpy, jestřábníky, kohoutky a kozí brady. K zahradě patří i stále se rozpínající zelený pokryv zimolezu a přísavníku na domovní fasádě.

Architekti vysadili hlavně domácí druhy a kultivary dřevin. Ponechali některé staré ovocné stromy a dosadili i méně používané dřeviny s jedlými plody (trnky, muchovník, jeřáby a svídy).

Alej z nouze

Nesmíme zapomenout na přístupovou cestu od silnice k domu. Zahradní architekt ji ze severní strany zpevnil kamenným tarasem. Na ní se daří levanduli, malinám, ostružinám, kanadským borůvkám, mátě, šalvěji, mateřídoušce, dobromysli a tymiánu a bujně kvetoucí echinacee čili třapatce. Podél jižního plotu vysadil keře a stromořadí. Tím se cesta „z nouze ctnost“ změnila v půvabnou alej. Během pěti let, co zahrada existuje, se všechna vegetace rozrostla a spojila, po mulči ani stopy. Přírodní část nevyžaduje intenzivní údržbu, pobytová potřebuje posekat trávník a občasný odborný zásah.

Tato zahrada získala 2. místo v soutěži Zahrada roku 2014.

  • Autoři projektu: Ing. Ferdinand Leffler, Ing. Jiří Stiborek, atelier Flera.
  • Realizace: Flera, s. r. o., další zhotovitelé: Vrbicky.net -- Jiří Rech, TERESTRA, s. r. o., STŘECHY ROEDL -- Roedl Kamil, Kamil Cifera, Bluespring -- Petr Novák, Pozemstav Bohemia, s. r. o.
  • Výměra zahrady: 2150 m²
  • Zavlažování: automatické -- dešťovou vodou a odběrná místa v zahradě pro manuální závlahu
  • Trávník, louka: setá luční směs s příměsí místních druhů (horní část), pokládaný travní koberec (dolní intenzivní část)
  • Ostatní: koupací jezírko, sauna KijuKiju, dřevěná terasa, otevřené ohniště, zahradní gril s posezením, meditační část

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 3/16. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459. Volání na bílou předplatitelskou linku je zpoplatněno zvýhodněnou sazbou 1,60 Kč včetně DPH za započatou minutu volání z pevné linky. Volání z mobilního telefonu dle tarifu mobilního operátora.