Kromě „osudových daností“ musela respektovat i neobvyklé, nicméně logické zadání investora: Žádné schody! „Rodinný dvoupodlažní dům má totiž tak úzké vnitřní schodiště, že se jím nedají stěhovat větší kusy nábytku, například klavír. Proto majitel požadoval zpřístupnit dům stěhovákům přes zahradu. Kvůli značnému převýšení bylo jasné, že zahradničit na tak strmém terénu by bylo obtížné, proto jsme se shodli na nenáročné údržbě. Můj celkový koncept vycházel z toho, aby zahrada byla hezká při pohledu shora, z ložnic, odkud ji celá rodina má jako na dlani,“ říká Ing. Forejtová.

Zelený potok s peřejemi

Základ celé zahrady jsou okrasné traviny. Převládá dochan (Pennisetum alopecuroides), který roste v hustých trsech na svazích po obou stranách. Jeho největší ozdobou je květenství - klásky, nejdřív žlutozelené, později až tmavě fialové. Vousatec, jak se mu také říká, je atraktivní na podzim i v zimě, obalený jíním nebo se sněhovým popraškem. „Dochan i Miscanthus, který je tu také vysazený, mám ráda i pro jejich dynamičnost. Kdykoli zafouká vítr, dají se do pohybu a připomínají peřeje.“

Středem zahrady se nepravidelně klikatí pochozí trávník založený položením travního koberce. „To je osvědčený trik, jak opticky potlačit nežádoucí pravidelnost obdélného pozemku,“ říká Ing. Forejtová. V horní polovině zahrady jsou tři suché zídky, které kromě toho, že se na nich dá sedět, vizuálně rozšiřují příliš úzkou zahradu.

Od jara do zimy

Na obou stranách dřevěné terasy u domu u plotu se sousedy jsou tvarované živé ploty z habrů, které ještě povyrostou. V porostech okrasných travin vysadila architektka po stranách ještě několik dřevin, které se na podzim atraktivně zbarvují: převislá bříza do zlatova, muchovník do červena, svída do ruda, javor babyka do žluta, nápadně kvetoucí komule Davidova (tzv. motýlí keř) se stříbřitě plstnatými listy, perovskie s modrofialovými květy připomínajícími levanduli. „Něco na zub“ reprezentují půdokryvné jahodníky, plodící celé léto, a stromkový rybíz. Jejich plody lákají uživatele zahrady vystoupat do prudkého svahu. Trvalky jsou zastoupené mateřídouškou na zídkách, šalvějí, Echinaceou (třapatkou), šuškardou. Na jaře tu kvetou narcisy, ladoňky, sněženky a ozdobné česneky.

Základní údaje:

  • Návrh a projekt: Ing. Martina Forejtová, a05
  • Realizace: LandART atelier, s. r. o.
  • Celková výměra zahrady: 100 m2
  • Zavlažování: automatická závlaha trávníku (výsuvné postřikovače)
  • Trávník: položený travní koberec

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 7/16. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459. Volání na bílou předplatitelskou linku je zpoplatněno zvýhodněnou sazbou 1,60 Kč včetně DPH za započatou minutu volání z pevné linky. Volání z mobilního telefonu dle tarifu mobilního operátora.