Osvětlení do zahradního přístřešku byste měli v první řadě vybírat podle činností, které se pod ním chystáte dělat. Něco jiného je prostranství u jídelního stolu a opodál stojící houpačka. Při konverzaci u jídla potřebujete vidět, co krájíte příborem. Na houpačku se ale posadíte s nápojem a klidně odpočíváte v šeru nebo si čtete pod menší lampičkou.

Která svítidla se hodí do exteriéru?

Venkovní osvětlení se od toho vnitřního odlišuje zcela zásadní věcí. Je jí nutnost zvýšené bezpečnosti. Nelze hledět pouze na vzhled svítidel do zahrady, altánu, pergoly či na balkon. Každé venkovní svítidlo musí mít odpovídající stupeň krytí.

Při výběru osvětlení do exteriéru se proto řídíme především stupněm jejich krytí. Informace o ochraně elektrických zařízení před předměty, prachem, vodou a dotykem udává dle ČSN dvojčíslo za písmeny IP. První číslo udává, před jak velkými pevnými předměty je zařízení chráněno (čím vyšší, tím lepší, příklad č. 4 jsou předměty o průměru 1 mm). Druhé číslo je pak ochrana před vodou:

  • IP x0 - Nechráněno
  • IP x1 - Svisle kapající
  • IP x2 - Kapající ve sklonu 15°
  • IP x3 - Kropení, déšť
  • IP x4 - Stříkající
  • IP x5 - Tryskající
  • IP x6 - Intenzivně tryskající
  • IP x7 - Dočasné ponoření
  • IP x8 - Trvalé ponoření

Jak upřesňuje Zuzana Zicháčková z eSvětlo.cz: „Do exteriéru vybírejte svítidla s hodnotou krytí minimálně IP44. Platí pravidlo, že čím je IP číslo vyšší, tím je svítidlo lépe kryté.“

Každý renomovaný výrobce svítidel by měl svůj produkt označit informací o stupni krytí IP. Narazíte však i na svítidla ze supermarketů nebo z asijského trhu, u kterých na obalu není stupeň krytí uveden. Taková svítidla mohou být nebezpečná a doporučujeme se jim raději vyhýbat.

Údaje o IP krytí svítidla naleznete na jeho krabici, obvykle na zadní straně ve specifikacích.

Uchycení svítidel

U dřevěných pergol obvykle nebývá problém s přivrtáním svítidel k vrchnímu či bočnímu trámu. U těch hliníkových, které mají prosklené vršky, budete muset buď navrtat vertikální nosnice, použít důmyslnou pomocnou konstrukci, nebo se spolehnout pouze na svítidlo, které postavíte na stůl, polici nebo na zem.

Jídelní kout

U stolu si posviťte dostatečně silným stropním světlem. Užitkovou funkci splní přisazené světlo, tedy svítidlo, které je napevno přidělané na stropu a nevisí. Závěsné lucerny vám také zároveň poslouží jako dekorativní doplněk. Mají vintage nádech a budete si s nimi připadat jako na zámku.

„Když u nás pod pergolou pořádáme oslavu a máme hodně hostů, tak nám nestačí pouze centrální světlo na stropě. Všichni na oslavě na sebe přece potřebují vidět. Škálu osvětlení při stolování jsme tedy ještě rozšířili o nástěnná svítidla. Ta osvětlují posezení rozptýleným paprskem také ze stran a hosté pak už nemají problém s orientací,“ dělí se o svou zkušenost Zuzana Zicháčková z poradensko-prodejního portálu eSvětlo.cz.

Odpočinková zóna

V místech, kde už jenom lenošíte a máte pohodlné sezení či ležení, nemusíte svítit jako na stadionu. Postačí vám svítidla se skromnějším výkonem pro navození romantické atmosféry a ke čtení menší lampička.

Velmi dobře se vám bude číst na pohovce pod pergolou i v altánu vedle vyšší lampy. Pro noční hovory se zase více hodí menší lampička na stolek.

Příjemnou atmosféru navodíte LED páskem, který je optimální variantou bez nutnosti rozsáhlých rekonstrukčních prací. Je samolepicí, takže ho můžete přilepit na trámy nad hlavou nebo podlepit některé dominanty jako například houpačku či venkovní křeslo. Jeho délku snadno vyřešíte napojováním a stříháním jednotlivých částí. LED pásky jsou zalité v silikonu, což je pro venkovní použití ideální.

Funkční prvek osvětlení také splní jednoduchá LED lampička na klip. Přicvaknete si ji tam, kam zrovna potřebujete, a můžete si u ní pohodlně číst nebo pracovat na počítači.

Trendem venkovního osvětlení jsou designová svítidla z Itálie, která můžete volně přemisťovat a zároveň se na ně i posadit. Vyřešíte jimi v altánu nebo pod pergolou jak otázku světla, tak i případný nedostatek sedátek.

Průchozí oblasti

Do míst, kudy se prochází, se nejvíce hodí světlo s pohybovým senzorem. V případě nutnosti se samo rozsvítí. To se může hodit, když zrovna máte plné ruce.

Šikovně umístěný silnější reflektor, který si můžete otočit i směrem do zahrady, se může hodit v neplánovaných situacích. Například když se vám protáhne údržba zahrady až do tmy.