Pro krb je potřeba dostatečný prostor

U zahradního krbu musíte počítat s nezanedbatelnou hmotností, prostorovou náročností a nižší mobilitou (ne však zcela vyloučenou). Běžné menší zahradní grily lze naproti tomu vcelku jednoduše uschovat, přesunovat, protože hmotnost bývá většinou výrazně nižší než u stabilního stavebnicového zahradního krbu. Chcete-li však na zahradě získat nový efektní prvek, nechce se vám po každém grilování uklízet a čistit přenosný gril a rádi byste si dopřáli pohled do otevřeného ohně? Pak je volba jasná. Zahradní krb vám bude jistě vyhovovat. A nakonec i kvalitní stavebnicový zahradní krb lze v případě nutnosti rozebrat a sestavit na jiném místě.

Palivo je klíč

Přenosné grilovací zařízení nespoléhají často jen na dřevěné uhlí, ale pro pohodlné povahy nabízí i grily plynové nebo elektrické. Plusem je rychlá připravenost, pohodlná obsluha, nižší kouřivost. Je třeba však myslet na elektrickou přípojku, anebo na zásobu plynových bomb. Někomu navíc vadí ona nepřítomnost pachu „hořícího dřeva“ spojovaná nerozlučitelně s venkovním grilováním. Jistým handicapem elektrických nebo plynových grilů je 100% „závislost“ na zdroji energie pro ně určeném.

Zahradní krby spoléhají především na použití dřevěného uhlí, ale není-li to v návodu vyloučeno, je možné použít i dřevo. Vhodným dřevem je samozřejmě pouze dřevo čisté, vyschlé a minimálně smolnaté. Kvalitní dřevěné uhlí nebo lisované grilovací briketky dodají grilovanému masu ten správný „nezdravý“ šmak. A pokud vám zásoba dřevěného uhlí nečekaně došla, nevadí. V blízkém lese se určitě najdou suché spadané větve. Důležité je však krb při použití dřeva nepřetápět. Snižuje se tím životnost nebo může dojít k poškození. Koneckonců správné používání a údržba krbu je také umění a svého druhu rituál.

Stále vedou stavebnicové krby

Některé venkovní kovové či jiné grily jsou dokonalým designovým moderním výrobkem s velkým množstvím vymožeností a s vysokou mírou užitné hodnoty. Naproti tomu stavebnicový zahradní krb může doplnit zahradu nebo terasu o trvalý, stabilní a estetický stavební prvek, a celkovou hodnotu prostoru pro relaxaci tak navýšit. Zahradní krb je vhodnou volbou pro ty uživatele, kteří upřednostňují robustní a trvalejší řešení se zachováním jisté rozebíratelnosti a tím i možnosti přemístění v případě nutnosti. Např. při změně dispozic zahrady. Současně doplňuje atmosféru zahrady o romantický prvek otevřeného ohně v bezpečnějším a praktičtějším provedení než nabízí obyčejné ohniště.

Krb je centrálním prvkem zahrady

Venkovní krb umožňuje po grilování a po přihození pár kousků dřeva i příjemnou atmosféru otevřeného ohně. Takto zpestří závěr zahradní rodinné večeře i grilovací sešlosti větší společnosti. Otevřené plameny a sálající teplo vytvoří vždy příjemnou atmosféru. To dokáže málokterý běžný zahradní gril. Klasické opékání buřtů nad otevřenými plameny umožní také spíše zahradní krb než přenosný plechový gril, je prostě neprakticky malý.

Peníze až v první řadě

Přenosný venkovní gril lze pořídit ve velmi příznivých cenách, ale také je možné připlatit si na komfortní a velká grilovací zařízení. Nebereme-li v úvahu naprosto nejlevnější neznačkové plechové grily na jednu sezonu, tak se ceny grilů pohybují od 3 do 6 tisíc Kč. Venkovní stavebnicové krby ve střední velikostní kategorii a stavebnicové betonové konstrukce, s použitými dostatečně kvalitními materiály a s možností využití široké škály příslušenství je možné sehnat v cenách od cca 7 tisíc korun. Tak jako ve všech oborech si lze připlatit i za komfort a u krbových rohových sestav se dostat na cenu kolem 20 tisíc Kč. U krbových sestav a venkovních kuchyní stavěných na zakázku se pochopitelně cena může vyšplhat na stovky tisíc. Ale to už je jiná kategorie.

Důkladné zvážení výše uvedených hledisek může pomoci při rozhodnutí, zda gril, či grilovací zahradní krb. Důležité je zástupce obou možností si prohlédnout buď in natura ve vzorkovně vhodného dodavatele nebo výrobce, anebo s pomocí prospektových materiálů výrobce v kombinaci s informacemi dostupnými na webu dodavatele.