Klíčové vlastnosti při výběru bazénu jsou: tvar, velikost a materiál. Je potřeba vybírat konkrétní bazén s ohledem na to, k jakému účelu nám bude sloužit (zda se chceme jen osvěžit, nebo si také zaplavat) a zda jej hodláme využívat pouze v sezoně, nebo celoročně. Tudíž je potřeba zvážit i možné zastřešení, příslušenství a nezanedbatelnou skutečností jsou i podmínky terénu. Na volbě materiálu pak závisí jeho životnost. Přemýšlíte-li, že si letos pořídíte na svou zahradu bazén, přečtěte si naše postřehy. Možná vám to pomůže při rozhodování.

Bazény zahradní

Tyto bazény dělíme podle způsobu zasazení do terénu: zapuštěné, polozapuštěné a dále nadzemní bazény. Všechny jmenované typy nabízí několik variant lišících se materiálem, tvarem, velikostí a technologií zpracování.

  • Bazény nadzemní – patří k nejlevnějším variantám a výhodou je zde nenáročná montáž. Tyto typy bazénů nevyžadují žádné náročné úpravy terénu. Vybírat lze z mnoha různých materiálů. Od nafukovacích, plastových, fóliových s kovovou nosnou konstrukcí nebo samonosné. Nezřídka bývá tento typ bazénu jako první, který si lidé pořizují. Jakmile okusí výhody vlastního bazénu, vymění jej časem za bazén zapuštěný. Pokud i vy se nacházíte ve fázi, že teprve hodláte vyzkoušet, jaké to je mít vlastní bazén, navštivte Biano.cz, kde najdete mnoho nadzemních bazénů jak pro děti, tak pro dospělé.
  • Bazény zapuštěné – jsou již finančně náročnější, ale také mnohem estetičtější. Nenarušují pohledově prostor a mohou se sladit s kompletní architekturou exteriéru. Snadno jej lze i zastřešit, případně do něj zabudovat protiproud. Vybírat lze z bazénů laminátových, betonových, plastových či nerezových.
  • Bazény polozapuštěné – představují kompromis mezi zapuštěnými a nadzemními bazény. Do země je zapuštěna jen část bazénu. Hodí se spíš do kopcovitého terénu.

Levnější varianty bazénů

Toužíte-li po bazénu, ale nehodláte utratit díky němu celé jmění, pak jsou vhodnou volbou fóliové a plastové bazény. Nevýhodou tady je, že jsou pospojovány z několika kusů, proto se mohou ve spojích a svárech objevit časem trhliny. Nicméně jejich životnost se odhaduje na 7 až 10 let.

Finančně nákladné bazény

Přesně pravým opakem, kde je kvalita vykoupená vysokou cenou, jsou nerezové bazény. Jejich životnost je téměř neomezená. Vzhledem k vysoké ceně těchto bazénů se s nimi setkáte spíš jen na veřejných koupalištích.

Betonové bazény

Betonových bazénů pozvolna ubývá. Je to především kvůli náročnosti výstavby a rovněž jsou obtížně opravitelné. Existují bazény, které nepředstavují tak složité umístění a případné opravy.

Keramické a laminátové bazény

Keramické jsou dražší variantou laminátových bazénů, které jsou jen o něco málo dražší než plastové. Ani zabudování do země není tak finančně náročné.

Další kritéria pro výběr bazénu

Pokud už máme tedy jasno v tom, jak často budeme bazén využívat a kolik osob, zvolíme na základě toho materiál i velikost, pak zvážíme přístup do něj. Budou-li bazén využívat i děti nebo starší osoby s omezenými možnostmi pohybu, pak musíme zajistit jeho bezproblémovou přístupnost, protiskluzovou plochu i filtraci, bazénovou chemii, bazénový vysavač a další příslušenství. Rozhodně je vhodné na tyto věci myslet už předem a započítat je do finančních nákladů. Mimo bazénu je potřeba myslet na bezpečí, aby jeho okolí nebylo kluzké. Nevhodnou volbou by byla keramická nebo kamenná dlažba bez protiskluzové ochrany.