Založení zahradního jezírka nemusí být tak složitá záležitost, jak se na první pohled může zdát. Je však důležité dodržet několik základních postupů.

Jezírko byste měli zvolit minimálně o rozměrech 2x2,5 metru, protože menší nádrž by nemusela být plně funkční a těžko by se v ní udržovala ekologická rovnováha. Obecně větší jezírka bývají na pohled zajímavější a více můžete pracovat s jejich vizuální podobou.

Je dobré zvolit jezírka s nepravidelnými a různě zakřivenými břehy, protože působí přirozeněji. Také u nich můžete vybudovat různé břehy, takže na jedné straně může být příkřejší, zatímco na té druhé pomalu se svažující a připomínající jakousi malou pláž. To je velmi šikovné zejména proto, že pak máme do jezírka snazší přístup. Máte-li větší jezírko, můžete k němu postavit velké kameny, které budou sloužit jako odpočívadlo pro přilétající ptáky.

U velkého jezírka je rovněž možné vybudovat dno s různými hloubkami, což je skvělé pro pěstování různých druhů vodních rostlin. Lekníny a jiné hlubokovodní rostliny potřebují minimální hloubku 60 cm, pobřežní rostliny a různé traviny zase vyžadují mělčiny.

Vyberte dobře fólii

Někteří lidé pro jezírko volí již zhotovený pevný skelet. Ten se hodí pro malé nádrže, ale pro větší jezírka je nejvhodnější pružná izolační fólie, která umožní vybudovat nádrž vyhovující potřebám nejrůznějších živočichů a se kterou se také výborně pracuje, protože se přizpůsobí jakémukoli tvaru. Fólie se vyrábějí z nejrůznějších materiálů od PVC až po syntetickou pryž (butyl, isobutylen) a kaučuku. Měli bychom vybírat ty kvalitnější (byť dražší), protože dlouho vydrží a neuvolňují nežádoucí látky. Životnost lze odvodit i podle délky záruční doby – kvalitní fólie ji mívá alespoň dvacetiletou (fólie z PVC mívají záruku méně než dvacet let, butylové až padesát let).

Před samotným položením fólie vyložte dno podložkou, která chrání fólii před protržením různými ostrými předměty, které se v půdě mohou nacházet. Může vám posloužit starý koberec nebo jiná pevná tkanina, ideální je ale vysypat dno několikacentimetrovou vrstvou písku. Fólii na březích upevněte kameny, aby nebyla příliš vidět.

Vybudujte břehy

Břehy jezírka můžete vybudovat různé: můžete obestavět část velkými kameny, které zabrání malým kamínkům a hlíně v sesouvání do vody, na jiné části můžete nechat až ke břehu růst trávník. Jinde zase můžete vysadit rostliny a trávy, kterým se velmi dobře daří na mokrých březích a zároveň budou jezírko zastiňovat, což je skvělé pro vodní živočichy zejména v horkých letních dnech. Mezi rostliny můžete zasadit velké ploché kameny, na kterých budou odpočívat ptáci či různý hmyz.

Jak vysadit rostliny?

Osazení jezírka vodními rostlinami je určitě skvělé, protože jezírku dodají na přirozenosti a svěžesti, a pokud budete v jezírku mít i rybičky, rostliny jim umožní přirozený úkryt nebo stín. Je však třeba osadit jezírko uváženě, aby jezírko zůstalo přirozeně čisté. Velkou roli hrají lekníny, jejichž listy by měly zastínit třetinu, ale méně než polovinu plochy vodní hladiny, a dále rostliny vytvářející kyslík, které z vody odebírají živiny, jež by jinak způsobily růst řas. Lekníny mohou být různě velké – od zakrslých až po bujně rostoucí. V mělké vodě a na březích lze ovšem pěstovat mnoho druhů zajímavých pobřežních rostlin. Vysazujeme je v plastových košících, jimiž se lépe manipuluje.

Dodržujte v jezírku optimální kvalitu vody

Je třeba, aby v jezírku bylo stálé pH, jeho optimální hodnota se pohybuje mezi 6,5 a 8,5, při jiných hodnotách budou rostliny i živočichové strádat. K měření pH můžete zakoupit v obchodě jednoduchou sadu, která vám pomůže udržovat ve vodě stabilní prostředí. Pokud má voda příliš vysoké pH, znamená to, že je příliš kyselá (například velkým množstvím vápníku), v akvaristice můžete zakoupit přípravky na úpravu pH nebo do vody zavěsit sáček s rašelinou, která vám pomůže kyselost vody snížit.