Osvěžení i zábavu na celé odpoledne poskytují jednoduché vodní skluzavky, které přikolíkujete k zemi a zapojíte k nim hadici. Pořídíte je už za pár stovek; jejich výhodou je, že nezaberou moc místa, dají se snadno přenášet a jsou nenáročné na údržbu. U nejlevnějších typů je otázkou jejich odolnost; určitě se vyplatí nakupovat u renomovaných prodejců, kteří vám dají dvouletou záruku. Variantou jsou skluzavky se dvěma drahami nebo skluzavky s časomírou, na nichž děti můžou mezi sebou závodit.

Pokud se k vám na prázdniny sjíždí dětí víc a chcete jim doslova splnit sen, můžete zauvažovat o malém nafukovacím aquaparku. Cenová relace je zhruba od deseti tisíc korun nahoru a podmínkou je také dostatečný prostor, nicméně drobotina se na takové atrakci vydovádí jedna radost. Součástí zahradního aquaparku bývají kromě skluzavky a bazénku i různé prolézačky, jako vidíte na příkladu skákacího hradu Sharks (obrázek vpravo). Ten zahrnuje horolezecký výstup, vodní dělo s madly i tunel pod skluzavkou. Nutností je napojení na vodní řad a připojení elektrického fukaru, který je k výrobku přibalen.

U všech nafukovacích atrakcí tohoto typu je nutné přihlédnout k jejich nosnosti, doporučené výrobcem. Stokilovým strýčkům, kteří by se v dobrém rozmaru chtěli k dětem připojit, budete muset jejich nápad rozmluvit.

Pro ty nejmenší je nejjednodušším řešením nafukovací bazének, který dneska seženete i ve tvaru pirátské lodi nebo tropického ostrůvku. Bazén Jungle od Bestway (obrázek vlevo) má rovnou i stříšku, která dítě chrání před přímým sluncem, takže ho můžete umístit skutečně všude.

Jak udržet nafukovací bazénky čisté

U těch nejmenších bazénků se vyplatí vodu vyměňovat. Pokud nechcete, aby byla příliš studená, můžete investovat do přenosného solárního panelu, který vodu ohřeje během několika minut.

U větších bazénků už budete muset zauvažovat o chemickém čištění. Nejjednodušším řešením jsou dezinfekční tablety. Pro objem vody 20-30 m³ stačí použít jednu tabletu týdně. Prostředkem šetrným k vašemu zdraví i peněžence je pak Savo Original.

Z filtrací je nejlevnější kartušová, je však náročnější na údržbu (kartušovou vložku je potřeba vyměnit několikrát za sezonu) a hodí se jen pro malé bazénky s objemem do 8 m³. Písková filtrace stojí přes 2 tisíce korun, ale její náplň vyměňujete jen jednou za 2 až 3 roky, a navíc je mnohem efektivnější.

Vznik nežádoucích řas urychluje i nerovný terén. Bazén proto musí být umístěn na maximálně rovné ploše, aby byla hladina vody rovnoměrná.