Nejlépe voní maso z domácí udírny

Zahradní udírna
Zahradní udírna

Autor:

Milovníci poctivého domácího jídla našemu titulku jistě přitakají. Jen si představte tu vůni, co se vám line okolo chaty, když se pyšníte vlastní udírnou. Ale jak na ni? Koupit, nebo postavit?

V první řadě záleží na tom, kolik toho plánujete udit. Nejmenší udírny seženete už pod tisíc korun a zřejmě vám budou stačit, pokud si s uzením masa chcete jen tak zaexperimentovat nebo sem tam překvapit návštěvy neobvyklým pohoštěním. Nejlevnější udírny mají i tu výhodu, že jsou přenosné, a můžete je tudíž vzít s sebou jeden víkend na chatu a druhý víkend na ryby.

Větší, skříňová udírna bude mít své stálé místo v koutu zahrady nebo ve venkovní kuchyni. I takovou můžete zakoupit jako hotový výrobek, a to ve variantě nerezové či dřevěné. Nabízejí se i modely multifunkční, které kombinují udírnu s grilem nebo pecí na pizzu. Cenové rozpětí je v tomto případě široké, stejně jako nabídka parametrů - pohybujeme se zhruba mezi 2 000 až 20 000 korunami.

Pořádnou zděnou udírnu, která se právoplatně stane chloubou vašeho pozemku, je možné objednat na míru nebo si ji můžete postavit sami. Základními prvky, které je třeba precizně vybudovat, jsou ohniště, kouřovod, udicí skříň a komín.

Ohniště funguje na podobném principu jako kamna - musí být vyloženo šamotovým obkladem a mělo by mít dvoje dvířka, abyste jedněmi mohli přikládat a druhými odebírat popel. Kouřovod by měl být dlouhý alespoň 2 metry a musí mít sklon, aby kouř stoupal do udicí skříně.

Kouř rozptýlíte po celé skříni instalací mříže těsně u ústí kouřovodu. Množství kouře ve skříni je zase možné regulovat ovladatelnou záklopkou na komíně.

Uzené maso

Autor:

K samotnému uzení budete potřebovat i teploměr. Studený kouř o teplotě 20 °C udí pozvolna dva až tři dny a hodí se pro trvanlivé salámy. Běžnější je uzení teplým kouřem vyhřátým na 60 °C, který maso vyudí přibližně za šest hodin. Obecně platí, čím vyšší je teplota kouře, tím kratší bude trvanlivost výrobku.

Do udírny patří kvalitní dřevo. Přikládáme zásadně dřevo suché, zbavené kůry a pryskyřice. Nejvhodnější jsou k tomuto účelu dub, buk či javor, ale i bříza nebo švestka. Uzené maso krásně provoníte, když spolu s dřevem přiložíte do ohniště i bylinky - třeba rozmarýn nebo tymián.

Komentáře

Načítám komentáře...