Ratan

Ratanovému nábytku je mnohem lépe pod střechou. Vlivem silného slunečního světla bledne a nesvědčí mu ani delší pobyt na dešti. Je tedy lepší postavit ho na zastřešenou terasu nebo aspoň do stínu pergoly či markýzy a v případě vytrvalých lijáků ho zakrývat plachtou. Na zimu jej budete muset přesunout do vnitřních prostor. Ratan se čistí navlhčeným hadříkem, případně houbičkou s kapkou saponátu. Protože je náchylný k plísním, neměl by se příliš namáčet. Ratanový nábytek byste měli jednou za rok přetřít bezbarvým lakem nebo ošetřit olejem, aby neztratil původní lesk a barvu.

Dřevo

Klasické dřevo je náchylnější ještě více než ratan, který pochází z pralesů v jihovýchodní Asii a je zvyklý na určitou vlhkost. Dřevo z našich krajů je třeba dobře chránit před deštěm a napustit regeneračním olejem i dvakrát za sezonu. Při poškození povrchu ho můžete přebrousit jemným brusným papírem nebo brusnou houbičkou o zrnitosti 180 - 220, poté natřít mořidlem ve vhodném odstínu a nakonec ošetřit olejem. Brousíme vždy ve směru vláken, abychom nenarušili jejich strukturu. Vybírejte takové prostředky, které jsou přímo určené k příslušnému druhu dřeva. Dřevěný nábytek uchovávejte přes zimu v suché a větrané místnosti.

Plast

S levnou plastovou soupravou moc nenaděláte a ani se od ní neočekává, že vydrží řadu let. Čistí se jednoduše mýdlovou vodou a musíte dávat pozor, aby se nepoškrábala. Bílý plast má tendenci časem žloutnout, takže je lepší tento nábytek zakoupit v tmavší barvě. Pokud se ale bavíme o kvalitním plastu nahrazujícím vzhledově ratan, ten je naopak velmi odolný a téměř bezúdržbový. Nevadí mu déšť ani sluneční záření, jen před mrazem by se měl schovat do teplejších prostor.

Hliník

Záleží na tom, zda výrobci opatřili hliníkový nábytek antikorozní úpravou. Pokud ne, budete ho muset čas od času natřít speciálním antikorozním přípravkem. Hliník je jinak velmi odolným materiálem, který stačí otřít navlhčenou textilií. Kvalitní výrobky ošetřené ochrannou vrstvou můžete ponechat venku po celý rok. K bezúdržbovým materiálům, které mohou klidně zapadat sněhem, se řadí i artwood a kamenina.