1. Ovoce

Na jídelní lístek babího léta a podzimu neodmyslitelně patří jablka, hrušky a švestky. V grilované podobě poslouží jako vynikající dezert, zvlášť když je před podáváním zalijete rozehřátým medem a posypete nasekanými oříšky. Ovoce grilujeme pomalu na mírném žáru. Jablka a hrušky můžete rozkrojit na půlky nebo čtvrtky, vynikající jsou i plněné směsí rozdrcených piškotů, rozinek a nasekaných mandlí, které se spojí máslem a lžící rumu a dochutí cukrem se skořicí. Jestliže máte k dispozici i brusinky, neváhejte je tam také přidat.

2. Červená řepa

Nakládaná červená řepa nechutná každému, ale zkusili jste ji připravit čerstvou? Když ji nakrájíte na plátky, které potřete směsí olivového oleje, medu, citronové šťávy, česneku a tymiánu, a ugrilujete je v grilovací misce nebo v alobalu, budete na červenou řepu hledět zcela jinýma očima.

3. Cukety, patisony a lilek

Cukety, patisony i lilek můžete grilovat nakrájené na silnější plátky potřené česnekem a podávat například zalité dresinkem ze zakysané smetany a nastrouhané Nivy. Kolečka cukety výborně doplní zeleninové i masové špízy, z grilovaného lilku zase vyrobíte výtečnou pomazánku. Stačí, když jeho dužninu rozmačkáte a ochutíte solí a pepřem, česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem.

4. Špenát

Čerstvé špenátové listy nebudeme pokládat přímo na gril, ale upotřebíme je při přípravě úžasného slaného koláče z listového těsta. Těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme tak, aby se nám vešlo na rošt. Vhodné je použít rošt uzavíratelný, koláč tak půjde na grilu snadno obracet. Na jednu vyválenou placku naskládáme vše, co dům dal - základem je čerstvý špenát (tím nešetříme) a nastrouhaný tvrdý sýr, případně feta. Hodí se sem i osmažená slanina, na kostičky nakrájené pečené kuře, šunka, žampiony, zkrátka co vás napadne. Vše potom opatrně přikryjeme druhou plackou, po stranách těsto utěsníme a grilujeme na mírném žáru za častého obracení.

5. Sladké brambory

Se sladkými bramborami neboli batáty můžeme nakládat podobně jako s obyčejnými brambory. Před grilováním je můžete předvařit, aby se čas úpravy zkrátil. Připravujeme je v alobalu nebo v grilovací misce, skvěle je doplní bylinky, různé druhy sýrů a bešamel.

6. Ostružiny

Pikantní ostružinová omáčka může doplnit nejen zvěřinu, ale i grilované hovězí nebo skopové maso. Připravuje se nejčastěji z červeného vína a podle chuti se sladí cukrem, z bylinek se sem hodí rozmarýn a tymián. Ostružin stačí do omáčky jen hrstka, případně můžete použít ostružinovou zavařeninu.

7. Houby

Pokud se vám už přejedla smaženice i řízky z bedel, zkuste své lesní úlovky připravit na grilu. Menší kloboučky napíchnete na špíz, větší můžete grilovat jen tak. Luxusní je grilovaný hermelín plněný houbovou směsí: houby podusíme na cibulce s česnekem a nakrájenou chilli papričkou, osolíme, opepříme. Hermelín rozpůlíme a vydlabeme vnitřek. Vydlabaný sýr spojíme s vychladlou směsí, vše pak napěchujeme zpět mezi kolečka hermelínu a grilujeme zabalené v alobalu. Kdo houby letos v lese nenašel, může recept vyzkoušet s kupovanými žampiony.