Doplňte záhonům živiny

Záhony, které již máte sklizené, zryjte. Máte-li těžkou a jílovitou půdu, provzdušněte ji přidáním písku a určitě do ní zaryjte kompost již teď na podzim. Máte-li naopak lehkou půdu, přidejte kompost až na jaře a půdu ani nemusíte rytím provzdušňovat. Před zimou půdu ochrání mulčování, které ji zároveň obohatí o humus. Pokud ještě na záhonech máte saláty, hrách, vikev nebo bob, zaryjte je do záhonů jako zelené hnojivo.

Na živiny nejnáročnější rostliny jsou brambory, košťáloviny, jako květák, zelí a kapusta, dále celer a pórek. Z plodové zeleniny jsou to rajčata, papriky a okurky, dýně, cukety a lilky, proto půda, do které tyto rostliny budete sázet, by měla být opravdu dobře obohacená živinami a odpočinutá.

Sázejte stromy a keře

Říjen je ideálním měsícem pro výsadbu listnatých, opadavých stromů, ať už se jedná o okrasné dřeviny, nebo ovocné stromy a keře. Na podzim jim totiž stačí méně zálivky než například v létě, a také hrozí menší riziko úpalu. Pro menší zahrady lze zvolit keře, které jsou okrasné a zároveň užitkové, jako jsou například aronie, rakytník, kustovnice nebo trnka. Z okrasných dřevin lze volit například šeřík, komuli, pustoryl nebo celoterčník.

Nezapomínejte ani na královny květin – růže. Právě teď je doba jejich sázení, ať už jimi budete osazovat záhony, zpevňovat skalky a mírné svahy nebo jimi zkrášlovat pergoly a živé ploty. Vybírejte odrůdy odolné vůči chorobám a nebojte se kombinovat velkokvěté odrůdy s těmi, jež mají jednoduché květy. Odrůd a kultivarů je na našem trhu spousta, jistě uspokojí každého zahrádkáře.

Při osazování záhonů růžemi půdu nakypřete přibližně do hloubky 40 cm a obohaťte ji kompostem. Místo očkování sazenic by mělo být skryté minimálně 5 cm pod povrchem půdy. Pro růži je potřeba vykopat dostatečně velkou jámu, aby kořeny měly dost místa do hloubky i do šířky. Ještě než růži zasypete hlínou, důkladně ji zalijte přímo na kořeny.

Skalky mají své místo

Právě nyní je vhodná doba, ať už pro upravování stávající skalky, nebo pro výstavbu úplně nové. Mráz totiž mívá za následek sesedání a mírné pohyby kamenů, takže na jaře skalku jen doupravíte do finálního tvaru a osadíte rostlinami. Skalku můžete zvolit klasickou, suchou zídku, spárovou, ve tvaru umělého svahu nebo spirály. Důležité je, aby se vám její tvar líbil i bez osazení rostlinami, ty už jsou potom jen onou pověstnou třešničkou na dortu. Základní pravidlo při výstavbě skalky je používat vždy jen jednu horninu a nemíchat různé druhy.