Některé materiály vydrží déšť i třeskutý mráz a můžete je nechat bez obav venku po celý rok. Patří k nim kvalitní umělý ratan, hliník a kamenina. K umělému ratanu schválně přidáváme přívlastek "kvalitní" - vyrábí se ho totiž mnoho druhů a některé z nich nejsou zdaleka tak bezúdržbové, jak se tváří. Odolné bývají výrobky zvučných jmen jako Hularo, Wicker, Mirotex, Wittex, Kettalux či Sunloom, o kvalitě také něco napoví záruční lhůta. Je třeba se také podívat na konstrukci, do které je umělý ratan vpleten - pokud je hliníková, nemusíte se o ni přes zimu bát. V případě jakékoli jiné konstrukce bude muset nábytek pod střechu do suchých prostor. I tomu nejkvalitnějšímu umělému ratanu nicméně prokážete službu, když ho na zimu aspoň překryjete plachtou nebo postavíte na zastřešenou terasu.

Levnější plasty a kovy bez dostatečné povrchové úpravy bychom měli uskladnit pod střechou. Nejvíce péče pak tradičně vyžaduje dřevo. Dřevěný nábytek bychom měli před uskladněním důkladně vyčistit, nechat uschnout, v případě poškození povrchu jemně přebrousit a nakonec napustit vhodným olejem. Ideální jsou dva nátěry, přičemž první vrstva musí dobře zaschnout, než se nanese druhá.

Ke dřevu by se neměla během zimy dostat vlhkost, ale zároveň k němu musí proudit vzduch. Dřevěný nábytek proto nemůžete zabalit do igelitu - nejlepší je postavit ho na izolační podložku a překrýt prodyšnou plachtou, aby se na něm neusazoval prach. Nejlépe mu bude v garáži nebo v zahradním domku, kde je chladněji. Procedura se týká i exotických dřevin, o nichž se obvykle traduje, že nevyžadují žádnou údržbu. I na tak odolné dřevině, jako je teak, se mohou objevit nepatrné trhlinky, které se při vystavení nepříznivému počasí zanesou špínou, a povrch dřeva se tak znehodnotí. Teak proto venku vydrží, jen pokud ho pravidelně ošetřujete teakovým olejem. Jestliže ho ale necháváte přirozeně zvětrat, dešti a sněhu ho raději nevystavujte.

Pokud pro dřevěný nábytek nikde nenajdete místo, v nejhorším případě ho můžete nechat stát i venku, ale vždy pod střechou, kam nezaprší ani ze stran. Je možné pro něj zhotovit i provizorní přístřešek z plachtoviny, dbejte však na to, aby se plachta dřeva přímo nedotýkala. U veškerého nábytku, který přes zimu zůstane venku, nezapomeňte utáhnout všechny šrouby a spoje, aby se do nich nedostala voda. To se týká hlavně napevno zabudovaných laviček a stolků, které nemůžete přesunout ani pod stříšku.