Obecně platí, čím větší máme zahradu, tím více kamene sem můžeme navézt. V menších zahrádkách s ním spíš šetříme, aby ve vytyčeném prostoru příliš nedominoval a jeho rozmístění vypadalo přirozeně. Zejména velké solitérní balvany, které slouží výhradně k dekoraci, se budou nejlépe vyjímat, pokud budou stát na větší ploše opravdu osamoceně.

Druh kamene vybíráme podle toho, k jakému účelu ho chceme využít. Například do skalky se hodí břidlice nebo travertin, zatímco vápencová hornina by mohla některým rostlinám uškodit uvolňováním minerálů do zeminy. Pro cestičky a nášlapné kameny je třeba zvolit kameny s hrubým povrchem, které nebudou při dešti nebo sněžení příliš kluzké. Většinou se používá břidlice, čedič nebo pískovec.

Také drobnější kamínky umějí udělat velkou parádu. Hladkými valounky můžeme zvýraznit prostor kolem truhlíků či stromů, využívají se třeba i okolo bazénu. Na plochu, která se bude valounky vysypávat, je dobré nejprve položit geotextilii, jež zabrání růstu plevelů a udrží půdní vlhkost.

Jedinečné originály pak představují monolity - velké okrasné solitérní kameny, které v zahradě fungují vlastně jako přírodní sochy. Do prostoru by se měly zakomponovat jakoby nahodile, aby vypadaly, že tu stojí odpradávna. Ve specializovaných prodejnách lze monolity sehnat i opracované a ošetřené jemnou povrchovou úpravou, jež zabrání usazování patiny, aniž by poškodila původní kresbu. Velké okrasné kameny nejsou zrovna levnou záležitostí a nehodí se do každé zahrady. Pokud však pro ně najdete příhodné místo, mohou být naprosto luxusním doplňkem.