Na téma zimní přikrmování ptáků bylo zpracováno jen málo vědeckých studií; žádná z nich přitom neprokázala, že by příkrmy v zimě ptactvu vyloženě škodily. Naopak, v tuhých zimách dokážou zachránit mnoho malých životů. Na druhé straně, pokud ptáčkům přisypáváme i v jiné roční období, bereme jim tak motivaci hledat si potravu v přírodě. Zlenivět by neměli hlavně v době hnízdění, kdy si hledají vhodný protějšek do páru. Jeden evropský výzkum dokonce nakousl teorii, že přikrmovaní ptáci méně zpívají, a přestávají tak lákat samičky k páření. Sypání do krmítek je proto vhodné opravdu jen v chladných měsících, ideálně od listopadu do konce března. Při mrazu a sněhové pokrývce je třeba dávky navýšit.

Podobně jako my se poslední dobou stále více přikláníme k přirozené stravě, začínáme oceňovat klíčky, semínka a různé bobule, stejně tak bychom měli dbát i na složení stravy v krmítkách. Nejpřirozenější je, vysadit si na zahradu zdroje ptačí potravy a z nich potom něco na zimu uskladnit. Plodožravým ptákům prokážete největší službu vysazením různých keřů, na kterých se drží plody až do příchodu zimy. Ideální je třeba trnka, rakytník nebo hloh. Zrnožraví ptáci ocení slunečnicová semínka, semena topinamburu, dobromysli, třapatky zářivé či třapatky nachové, podstrojit jim můžete i mák, proso a rozdrcené ořechy. Pro hmyzožravé druhy můžeme v zahradě nechat tlející kompost, hromádku listí nebo odumřelou dřevní hmotu, kde si budou hledat hmyzí larvy.

V obchodech se dají koupit přímo speciální směsi pro krmení ptáků i závěsné lojové koule se semínky. Ty by se měly zavěsit až ve chvíli, kdy zima opravdu udeří vší silou, a to nejlépe na tenké koncové větve, aby se k nim nemohla připlížit kočka nebo kuna. V mrazech je také důležité doplňovat vodu v pítkách.

Co naopak do krmítek opravdu nepatří, jsou zbytky z kuchyně, slané potraviny, těstoviny a už vůbec ne uzeniny nebo přepálený tuk. Šetříme i s pečivem. Když už dáváte pečivo, tak suché, neslané a nastrouhané. Nevhodná strava může ptákům způsobit vážné zažívací problémy a mohou po ní i uhynout. Pečivem lze oproti tomu v zimě krmit labutě a kachny - suchou housku ale předem namočíme a rozdrobíme na kousky, tvrdé kusy by vodním ptákům mohly poranit jícen.