Na záchranné akce trávníku je teď už dost pozdě, během listopadu už se žádné zázraky učinit nedají. Vertikutaci (provzdušňování) už neprovádíme, doplňující travní semeno už také nemůžeme vysít. Něco málo ale udělat můžeme, respektive musíme, pokud chceme mít příští rok trávník jako kobereček.

  • Nezbytné je zatravněnou plochu zbavit napadaného listí, které brání přístupu vzduchu a mohlo by podpořit tvorbu plísní. Odstraníme i napadané ovoce a vůbec veškeré nečistoty, včetně kamenů a dalších nežádoucích předmětů.
  • Trávník naposledy posekáme asi 4-6 cm od země. Nižší výška by drnům neposkytla dostatečnou ochranu před mrazy. Pokud tedy máte sekačku nastavenou na nejnižší výšku, nastavení doporučujeme změnit. Jakmile teploty klesnou pod 7 stupňů Celsia, už nesekáme.
  • Na podzim je potřeba použít jiný druh hnojiva, než jakým jste trávník ošetřovali během roku. Podzimní hnojivo má jiné složení a zaměřuje se na podporu růstu kořenového systému - během zimy tráva neroste do výšky, výživu teď potřebují hlavně podpovrchové části. Na trávník se proto aplikují hnojiva s obsahem draslíku, který posiluje kořeny a zvyšuje jejich odolnost proti houbovitým chorobám. Některé k tomu potlačují růst nežádoucích mechů. Vyzkoušet můžete například hnojivo LK–MU 250, EUROGREEN High – KP56 nebo Pure Autumn.
  • Po hnojení musí následovat vydatná zálivka, aby se hnojivo dobře rozpustilo a dostalo se až ke kořenům. Voda navíc vyrovná případné nerovnoměrnosti hnojení.
  • Před příchodem prvních mrazů nezapomeňte ani na zazimování závlahového systému. Celý systém se musí vyfouknout kompresorem, aby v něm nezůstaly zbytky vody. Obzvláště citlivé jsou postřikovače a elektroventily. Pokud si na tuto akci netroufnete sami, pozvěte si na to odborníky. Nejlepší je zkonzultovat zazimování s konkrétní firmou, která vám závlahový systém nainstalovala.