Bohužel, hryzci patří ke škůdcům, kteří se hned tak vypudit nenechají. Neexistuje jeden prostředek, jenž by spolehlivě zabral ve všech případech. Nejlepší je proto kombinovat několik metod najednou, a doufat...

Že vám na zahradě řádí hryzec, poznáte podle vyvýšených delších hrudek hlíny. Rostliny začínají odumírat bez viditelného poškození a v hroudách okolo nacházíte zbytky zkonzumované zeleně. Hryzci si nejvíce pochutnávají na kořenové zelenině a kořenech ovocných stromů. Riziko hryzců na pozemku je větší, bydlíte-li poblíž vodních toků.

Klasickou obranou proti hryzcům je obehnání záhonů a stromů pletivem, které zasadíte hlouběji do země, aby se ochránily i kořeny. Případně můžete zábranami obehnat celý pozemek, aby se k vám nedostávali noví hryzci z okolí. Dají se také nastražit pasti, nejlépe těsně ke vchodům nor. Na pasti ale nesahejte holýma rukama, hryzec by z nich mohl ucítit váš pach a vůbec se k nim nepřiblížit. Pomáhá, když v rukou nejprve promnete trochu zeminy.

S jedem opatrně. Otrávit se může nejen hryzec, ale i další, třeba i vítaní živočichové, nebo dokonce domácí mazlíčci. A když zmiňujeme mazlíčky, jsou to právě psi a kočky, kteří vám mohou v boji s hryzcem prokázat dobrou službu. Kočky nějakého toho hlodavce rády uloví, nehledě na to, že jejich přítomnost na zahradě hryzce přirozeně odpuzuje. Hlodavci nemají rádi ani pach psů - jednou z babských rad je, nasypat do jejich nor psí chlupy.

Vedle babských rad tu pak máme i sofistikovaná řešení, jako elektronické odpuzovače a plašiče. Ty vysílají ultrazvukový signál, který hryzcům zní asi jako postarší sousedce metal na plné pecky. Je ale také pravda, že hryzec nemá rád hluk jako takový. Když budete pravidelně sekat trávník nebo řezat dřevo motorovkou, mělo by to pomoci také.