Kamenná zeď kolem celé zahrady je drahou záležitostí, a navíc brání vstupu ježkům a dalším užitečným živočichům, kteří likvidují škůdce. Výhodnější tedy je, postavit si menší zídku na té straně, odkud k nám v zimě proudí mráz, případně ji vybudovat jako předěl mezi záhony a jinou částí zahrady. Zídka může být vysoká třeba jenom jeden metr - i ten stačí k tomu, aby se přízemní mrazík nedostal k rašícím poslům jara. Se zídkou budete mít větší šanci, že u její vnitřní paty rozkvetou sněženky, narcisy a další půvabné časně kvetoucí kytičky.

Zídku je lepší stavět nasucho; a to nejen kvůli tomu, že tím odpadá potřeba cementu. V suché zídce zůstávají spáry, ve kterých se mohou zabydlet drobní živočichové včetně slepýšů a užovek, a navíc se do nich dají zasadit okrasné sukulenty. Zídka tak bude doslova vzkvétat a získá jedinečnou podobu.

Jak takovou suchou zídku postavit?

  • Najděte si vhodné místo a označte tvar, který chcete zídce vtisknout. Bude rovná, nebo do oblouku? Promyslete její výšku a sežeňte si potřebný materiál.
  • Na půdorysu budoucí zídky vykopejte rýhu hlubokou něco přes 30 cm a širokou podle velikosti největších kamenů. Do takto vytvořených základů nasypte vrstvu štěrku a drobných kamínků. Na ně potom položte první řadu kamenů - ty by měly být zhruba stejně veliké a dobře ukotvené ve štěrku, aby neujížděly.
  • Před položením druhé řady naneseme na tu první tenkou vrstvu zeminy. Zeminou také vyplňujeme vzniklé spáry. Kameny nanášíme rovnější plochou dolů; pokud k sobě dobře nepasují, ukotvíme je drobnějšími kamínky.
  • Pod úhlem 10 až 15° postupně vršíme další řady. Každá řada musí o několik centimetrů ustupovat. Výška zídky by měla být pouze dvakrát až třikrát větší než šířka paty.
  • Zídku očistíme od přebytečné zeminy a můžeme ji osázet odolnými skalničkami.