Míra péče o jezírko, tedy náročnost údržby a sledování kvality a čistoty vody, se odvíjí od toho, zda v něm chováte ryby (jaké druhy a kolik). Pokud jste se spokojili s jezírkem bez ryb a stačí vám, že si ho jako svůj domov vybralo jen pár žab a drobných živočichů, máte práci usnadněnou. Vlastně byste obyvatelům jezírka měli rovnou poděkovat, protože pomáhají udržet biologickou rovnováhu v něm. A nastavit ji, to je po zimě nejdůležitější úkol, protože není nic zásadnějšího než čistota vody v jezírku, jež závisí právě na této rovnováze.

Není až tak těžké dosáhnout biologické rovnováhy ve větší nádrži (do 5 metrů čtverečních a hloubkou vody do jednoho metru), větším oříškem jsou menší jezírka, kde každá změna teploty vody nebo její kvality či množství může znamenat průšvih.

Pobřežní prohlídka

Ale vezměme to od začátku. Úklid začněte důkladnou prohlídkou bezprostředního okolí jezírka. Zkontrolujte břehy, zda se neuvolnily kameny či desky, a také uložení fólie. Zbavte dlažbu a dřevěné plochy případného řasového porostu. V případě, že máte betonovou nádrž, přesvědčte se, že se neobjevily praskliny. Pokud ano, zvažte vyložení jezírka fólií, protože sebepečlivěji provedená oprava nemusí v případě betonu vydržet věčně.

Odmontujte, očistěte a uložte někam do sucha systém proti zamrznutí. Potom zkontrolujte před prvním použitím veškerou techniku, jako je skimmer, vzduchovací kompresor, jezírkové osvětlení, veškeré přívody a spínače. Smontujte a zapojte čerpadlo a nezapomeňte ho předtím zbavit vodního kamene.

Také věnujte pozornost pobřežním a bahenním vodním rostlinám, mezi nimiž jsou některé silnější a rychleji rostoucí a jiné méně průbojné a pomalejší. Je třeba zajistit, aby první neutlačovaly druhé, takže musíte zredukovat příliš čilé rostliny a také dosadit všechny chybějící. Odumřelé rostliny ostříhejte nebo ořežte, okrasné trávy zastřihněte ve výšce těsně nad novými výhonky. Udělejte to však dřív, než se rostliny probudí k životu a žáby nakladou do vody svoje vajíčka.

Vločky patří i k jaru

„Samotné jezírko, jeho stěny i dno pečlivě očistěte od všech nashromážděných nečistot, odumřelých řas, větviček, listí, zbytků uhynulých rostlin, výkalů a dalších nečistot. Je to důležité, protože čím větší koncentrace „odpadků“, tím větší lákadlo pro řasy. K vyčištění hrubých nečistot vám kromě vlastních rukou nejlépe poslouží síťka, podběrák nebo hrábě. Na odstranění nánosů kalu ze dna a méně hlubokých částí zahradního jezírka použijte jezírkový vysavač. Někteří majitelé vysávají jezírko každý měsíc, jiní považují za dostatečné udělat to čtyřikrát za sezonu, takže se rozhodněte podle aktuální potřeby,“ říká Pavel Míča, odborník české značky Vodnář, která se na péči o jezírka a její obyvatele specializuje.

Větší problém představují nečistoty, kterých se nelze zbavit mechanickou cestou a které přitom zásadně narušují biologickou rovnováhu, již se právě snažíte nastolit. „Odstranit zelený zákal, způsobený sinicemi, což jsou pouze jednobuněčné řasy, které se ve vodě rozmnoží jako důsledek jiných nečistot, dostatku živin, světla, vám pomůže např. přípravek Vločka určený speciálně pro jezírka. Látka vytvoří ve vodě jemnou sraženinu a stlačí sinice ke dnu, odkud je snadno vysajeme, aby se dál nerozkládaly. Při tomto procesu na sebe látka obsažená ve Vločce váže jiné pevné částice, včetně ve vodě obsaženého fosforu. Snížení jeho obsahu je přitom pro omezení růstu řas a toxických sinic klíčové. Voda po odstranění těchto nečistot znovu získává jiskru a původní jas,“ vysvětluje Pavel Míča.

Invaze otesánků

Účinnou prevencí problémů se zakalenou vodou je včasné dodání správného poměru užitečných bakteriálních kultur. Pro nastavení rovnováhy ve vodě slouží přípravek Baenzy ve variantě Start, který je nutno rozmíchat v nádobě s vodou z jezírka a aplikovat po celé ploše jezírka. Bakterie se zachytí na vhodných místech, nejčastěji na filtru nebo kačírku, kde se rozmnoží. Jak rostou, požírají organický materiál a voda pak není při nasazení ryb a rostlin nárazově zatížena.

Pokud se mají bakterie usadit na filtru a pilně pracovat, je nutné ho ještě předtím propláchnout a umýt. Podobně je na jaře správný čas na vyčištění a případnou opravu vodovodního potrubí, kohoutů, pročištění či výměnu filtračního materiálu. Pokud jste filtraci nechávali u jezírka i přes zimu, pořádně ji zkontrolujte, protože mráz mohl způsobit praskliny na filtru, případně popraskání těsnicích kroužků. Teprve až se ujistíte o bezchybném stavu filtrace, spusťte ji.

Zásadním pomocníkem v likvidaci okem neviditelných nečistot v jezírku (kromě řas jde také o plísně) jsou UV lampy, jejichž zbraní je ultrafialové záření. Na jaře je nutno lampu před zapnutím prohlédnout, případně vyměnit UV zářič.

Protože se v jarních měsících voda v jezírku velmi rychle prohřívá a životní procesy organismů se zrychlují, pravidelně měřte testerem její kvalitu. Tester vám pomůže zjistit, zda se některé ze sledovaných parametrů, jako dusitany, dusičnany, alkalita, tvrdost nebo pH, neodchylují od ideálních hodnot. Pokud se tak stane, hodnoty srovnáte vhodnými přípravky.

A nezapomeňte také minimálně jednou týdně vyměnit přibližně 10 procent vody v jezírku!

Na ryby nespěchejte

Po zimě, kdy měly ryby zpomalený metabolismus, ožívají a začínají se přesouvat k hladině. Zkontrolujte jejich zdravotní stav (bílý povlak, zarůžovělé flíčky či odstáté šupiny svědčí o nemoci) a sledujte je i nadále, protože po zimním období jim v důsledku snížené imunity hrozí různé druhy chorob.

„Nejdůležitější je ryby hned nekrmit, ale počkat až na teploty nad 10 °C, kdy ryby ožijí a samy si „řeknou“. I pak je ale krmte pomalu a po malých dávkách. Pohybují-li se teploty mezi 10-12 °C, krmte 1-2krát týdně, při teplotách 15-20 °C pak 1-2krát denně a konečně při 20-25 °C krmte vícekrát denně podle množství ryb. Hlavně zpočátku nešetřete na výživných hodnotách krmiva a vitaminech, aby se rybky dostaly do kondice,“ doporučuje na závěr za značku Vodnář Pavel Míča.