Jakmile teploty stoupnou nad 10 °C, je třeba vzít do ruky vidle a kompost přeházet a provzdušnit. Kompost odebíráme ze strany a přehazujeme na vedlejší kupu, přičemž každou dávku rozhodíme, aby se provzdušnila. Snažíme se zachovat původní vrstvy. Pokud využíváte kompostér, nezapomeňte otevřít ventil, aby se biologický obsah na jarním slunci nepřehříval. Na místě původní hromady můžete založit nový kompost, který bude zrát do příštího jara.

S příchodem teplejšího počasí také zkontrolujeme, zda kompost není příliš vlhký, nebo suchý. Vezměte trochu kompostu do ruky a stlačte. Pokud hmota zůstane po rozevření dlaně pohromadě, a přitom se z ní nevylučují kapky vody, vlhkost kompostu je optimální. V případě, že se vzorek rozpadne, kompost je příliš suchý a měli byste ho prolít horkou vodou. Jestliže je hmota naopak příliš mokrá, kompost co nejvíce provzdušněte a zapracujte do něj slámu, štěpku nebo piliny, které vlhkost stabilizují.

Jak poznáme, že je kompost zralý

Určitě se nemůžete dočkat, až vlastním kompostem začnete přihnojovat trávník a čerstvě zasetou zeleninu. Vyzrálý kompost mívá hnědou až tmavě hnědou barvu a tvoří drobné hrudky. Nezapáchá, ale voní lesem. Méně zkušení zahradníci mohou zkusit tzv. řeřichový test. (Semínka řeřichy se na testování hodí nejvíce, protože rychle klíčí.) K testu potřebujeme dva mělké květináče. Jeden naplníme kompostem, druhý obyčejnou zeminou. Do obou vysejeme semínka řeřichy a čekáme tři až čtyři dny. Pokud vyklíčí více semínek v kompostu než v obyčejné hlíně a rostlinky se pěkně zelenají, kompost je dostatečně vyzrálý a můžete ho začít používat.

Zralost organického materiálu můžete otestovat i tak, že vzorek kompostu uzavřete do plastového sáčku a necháte ho týden ležet při pokojové teplotě. Když sáček po týdnu otevřete a vyvalí se na vás nepříjemný zápach, kompost ještě není připraven.