Do domku na nářadí obvykle nechceme investovat velké peníze, není k tomu důvod; nekladou se zde nároky na izolační vlastnosti materiálu, jde nám jen o to, aby sem nezatékalo a aby se daly zamknout dveře. Jak je to ale s estetickou stránkou věci?

Přitom stačí jen málo, aby se takový zahradní domek stal pyšnou ozdobou vaší zahrady. V případě domku dřevěného myslíme na jeho budoucí vzhled už před samotnou stavbou. Jednotlivé díly ošetříme ochranným nátěrem proti hnilobě a dřevokazným škůdcům ještě předtím, než je smontujeme dohromady, a druhou vrstvu naneseme, když je domek hotový. Nátěr opakujeme podle potřeby zhruba jednou za rok. Stěny domků lépe ochráníme před vlhkostí, pokud střechu doplníme o žlaby a svody.

Nemusíme nutně trvat na dřevěném vzhledu, můžeme si pohrát s barvami na dřevo dle fantazie. Stěny domku pak poskytují plochu k zavěšení menších květináčů a dekorativních předmětů.

Jestliže vám nevadí vyšší investice, můžete se podívat, co dnes nabízejí renomovaní výrobci. Některé zahradní domky bychom mohli nazvat "designovými". Dokonce ani plechové domky nemusejí vypadat na první pohled "plechově" a nezreznou po první zimě. Některé firmy vám poskytnou záruku proti prorezavění až 15 let.

Potom jsou tu ještě domky plastové, které podobně jako plechové nevyžadují údržbu a mohou toho dost vydržet. Samozřejmě, čím kvalitnější plast, tím vyšší bude cena. Spíš než na prezentované chvalozpěvy na kvalitu materiálu ale hleďte na záruční lhůtu, která obvykle prozradí, nakolik daná firma svému materiálu skutečně důvěřuje.