1. Pořiďte si zastřešení bazénu

Zejména v případech, kdy bazén nepoužíváte pravidelně (máte ho třeba na chatě), nebo je v blízkosti stromů, uděláte lépe, bude-li krytý. Škodlivým řasám se navíc daří v teple, a díky stínu se tak budou méně množit. Ideální je posuvné skládací zastřešení, svou práci ale odvede i obyčejná bazénová plachta.

2. Před vstupem do bazénu se sprchujte

Na kvalitě vody poznáte celkem rychle, chodíte-li do bazénu s nohama od písku, zpocení nebo namazaní vrstvou opalovacího krému. Tyto látky totiž často reagují s chlórem ve vodě, a způsobují tak zápach a reakce, které se mylně připisují právě samotnému chlóru (jako třeba pálení očí).

3. Pravidelně bazén mechanicky čistěte

Pečujte o jednotlivé části filtračního zařízení, které by v průběhu sezony mělo být zapnuté klidně i několikrát denně. Na sběr větších nečistot používejte síťku a ruční podtlakový vysavač a různé kartáče pak na čištění usazenin na dně a stěnách bazénu.

4. Používejte kvalitní bezénovou chemii

Mechanické čištění bazénů ale není dostatečné, protože se tím nezbavíte bakterií a dalších nežádoucích mikroorganismů. Potřebujete i bazénovou chemii. A také správný postup. Ten obnáší pravidelné měření pH a hladiny volného chlóru ve vodě. Správná hodnota pH by měla být mezi 7,1-7,5. Množství chlóru se pak má pohybovat v rozmezí 0,3-0,5 mg/l. Dodržení těchto hodnot vám zajistí právě bazénová chemie. Ta funguje buď na chlórové, nebo peroxidové bázi. Důležité je zvolit si jeden typ péče a vzájemně je nemíchat. Proto je nejlepší vybrat si výrobce, který nabízí celou škálu potřebných přípravků. Cenově dostupné výrobky v kompletní řadě nabízí třeba tradiční značka Savo, která je na trhu už od roku 1970.

Jak tedy správně postupovat?

Pokud ve svém bazénu při pravidelném měření zjistíte moc kyselou vodu (pH pod 7), použijte Savo pH+, při hodnotách nad 7,5 zase Savo pH-. Tím snadno dosáhnete potřebné úrovně zásaditosti a zamezíte množení bakterií a podráždění pokožky.

Správné rozmezí chlóru vám pak pomůžou udržet Savo Chlórové Tablety nabízené ve velikostech vhodných pro různé objemy bazénů. To jsou výrobky, které byste měli používat pravidelně a preventivně při každotýdenním měření.

Drobných nečistot nebo zbytků řas, se kterými si neporadí filtrace, vás pak zbaví přípravky Savo Vločkovač nebo Savo Projasňovač. Fungují tak, že nečistoty vysrážejí (vyvločkují) a následně si s nimi poradí i běžné mechanické čištění.

Pokud se vám ale kvůli nedostatečné pravidelné údržbě začala zhoršovat kvalita vody (mění se barva, stěny jsou pokryté kluzkou vrstvou), potřebujete „Šok”. Tento výrobek (Savo Chlór Šok) okamžitě zlikviduje veškeré mikroorganismy a připraví vodu pro pravidelnou a preventivní péči.

Více informací se dovíte zde: SAVO do bazénu