Zelená voda v bazénu signalizuje úplné zanedbání bazénu a přítomnost řas. Je potřeba zahájit rychlé nadávkování bazénu granulovaným chlorem (chlor šok). Bazén můžeme klidně i předávkovat. Chlor po 2-3 dnech vyprchá. Nezapomeňte srovnat i pH na 7,2-7,4 pomocí pH minus nebo pH plus. Bazén nechte filtrovat tak dlouho, aby se voda v bazénu aspoň 2x protočila. Například pokud máte čerpadlo 5m3/h a objem bazénu 15 m³/h, tak filtrace musí běžet 6 hodin. Nezapomeňte také proprat písek ve filtraci nejlépe v půlce cyklu a poté po skončení filtrování.

Po filtrování doporučujeme bazén vyčistit pomocí kartáče a teleskopické tyče. Snažte se oškrábat všechny stěny a dno. Nic neluxujte, ale jenom škrábejte. Při škrábání nalijte do bazénu i Algicid super proti řasám, který je spálí. Nezapínejte filtraci a nechte přípravek působit přes noc.

Pokud naleznete ráno bazénovou vodu mléčnou, tak bazén obsahuje hodně chloru. Chlor sám vyprchá po 2-3 dnech. Zkontrolujte pH a bazén normálně filtrujte. Je potřeba v této fázi nezanedbávat filtrování a provádět pravidelně proplach písku ve filtraci.

Případně ráno můžete nalézt bazén svrchu čirý a u dna mléčný. V tomto případě použijte vločkovač, který danou “mlhu“ shlukne do cucků, které pak vysajete vysavačem. Nezapínejte filtraci a pomocí konývky a kropítka rovnoměrně po povrchu nadávkujte vločkovač. Pozor u vločkovače nepřekračujte doporučené dávky. Bazén nadávkujte vločkovačem a nechte opět přes den nebo noc působit. Pak si zapněte vysavač a dno vyluxujte a případně postup opakujte. Nejlepší postup je přes den filtrovat a přes večer nechat bazén nadávkovat vločkovačem a nechat působit.

Aby vám příště bazén nezezelenal, tak pravidelně:

  • Měřte pH a chlor (nejlépe 2x týdně)
  • Používejte pomalu rozpustné multifunkční tablety 5v1 pro doplnění chloru
  • Pro rychlé doplnění chloru používejte chlor šok
  • Bazén jednou denně profiltrujte
  • Nepřehřívejte bazén – max. teplota vody je 30 °C pro max. účinek chlorové chemie
  • Jednou za týden proveďte proplach písku ve filtraci
  • Nemíchejte bazénové přípravky od různých značek. Držte se vždy prověřené a účinné bazénové chemie.