Při výběru nábytku z přírodního ratanu se setkáte se dvěma druhy: loupaným a neloupaným. Loupaný ratan je zbaven kůry a vyrábí se z něj nábytek určený pro využití v interiérech a zimních zahradách. Většinou se upravuje mořením a seženete ho v různých odstínech od světle hnědé po tmavě hnědou. Pro terasy a altány se doporučuje ratan neloupaný, který se lépe vyrovnává s venkovním prostředím. Přesto je radno ho pravidelně ošetřovat ochranným lakem a dbát na to, aby byl vždy chráněn střechou.

Přírodní ratan by neměl přijít do přímého styku s vodou a škodit mu bude i přímé slunce. Nemá rád ani přílišné teplotní rozdíly, na zimu ho proto uklízíme do garáže nebo vnitřních prostor domu. Pokud máte ratanový nábytek v interiéru, postavte ho dále od topení - vysoké teploty a suchý vzduch jsou pro ratan podobnými nepřáteli jako mráz.

Pokud vás péče o přírodní materiál odrazuje, můžete zauvažovat o ratanu umělém, který toho vydrží mnohem víc, i když se o něj nestaráte a zapomínáte ho venku na dešti. Myslete však na kvalitní konstrukci a vyberte hliníkovou. Je sice dražší, ale zato téměř věčná. Umělý ratan má vlastně jen tu nevýhodu, že není přírodní. Jinak odolává vodě, výkyvům teplot, netvoří se na něm plísně a zachovává barvu i při vystavení UV záření. Je tedy vhodnou volbou pro ty, kdo hledají něco bezúdržbového.