Rozměry

Většina lidí si nadzemní bazén pořizuje kvůli dětem. Bez nákladného zapuštěného bazénu se obejdete, ale pro ty caparty chcete aspoň něco malého na léto, aby se mohli vyřádit. Brzy ale uznáte, že se v bazénku rádi zchladíte i vy, i když v něm uděláte sotva dvě tempa. Je tedy otázka, zda vám opravdu bude stačit brouzdaliště pro nejmenší, nebo jestli rovnou investujete do hlubšího bazénu o průměru aspoň 3 m. Nezapomeňte také, že děti rychle rostou a že k vám chodí o prázdninách návštěvy s dalšími dětmi, takže rozměr bazénu pečlivě zvažte.

Stačí nafukovací?

Nafukovací bazénky a bazény s nafukovacím lemem jsou praktické pro nejmenší děti, které se v nich nemohou zranit o tvrdé hrany. Na konci léta je zase vyfouknete a někde uschováte na příští rok, takže odpadne námaha se zazimováním. Bohužel ale co je nafukovací, je náchylné k protržení, a pokud se po lemu bazénku proběhne vaše kočka, kterou zrovna vyplašil pes, budete po zbytek léta hledat a zalepovat dírky. Anebo ztratíte trpělivost, bazének rovnou vyhodíte a koupíte nový.

Filtrace

K menším bazénkům o objemu do 8 m³ se obvykle doporučuje kartušová filtrace, respektive se uvádí, že tento typ filtru postačí. Nízké ceně odpovídá malý výkon, který neutáhne další příslušenství jako solární ohřev nebo bazénový vysavač. Vložku kartušové filtrace je navíc potřeba pravidelně proplachovat vodou a několikrát za sezonu zcela vyměnit. Písková filtrace je oproti tomu výkonnější a na údržbu méně náročná (pískovou náplň byste měli vyměnit maximálně jednou za rok).

I se zapojenou filtrací však bude potřeba do bazénu sypat také nějakou tu chemii - s kartušovou filtrací více, s pískovou méně. Jestliže se bojíte alergických reakcí na chlor nebo máte doma dítě s ekzémem, můžete zapřemýšlet o slané vodě. Potom ale vybírejte bazén, který nemá kovové prvky - ty by ve styku se slanou vodou korodovaly. Místo klasické bazénové filtrace pak shánějte solinátor nebo chlorinátor - ten přeměňuje slanou vodu pomocí elektrolýzy na plynný chlor, který bazén čistí, ale přitom nedráždí oči ani kůži.