1. Velikost boudy

Bouda by přirozeně neměla být příliš malá, ale na druhé straně ani ne příliš velká, protože by ji pes v chladných měsících nedokázal dostatečně vyhřát svým tělem. Malým plemenům s kohoutkem do 35 cm (malý knírač, jack russell teriér) postačí boudička o velikostech 60 x 90 x 72 cm (hloubka x šířka x výška). Střední plemena s kohoutkem do 60 cm (zlatý retrívr, kolie, pitbul) by se měla vejít do boudy o rozměrech 80 x 105 x 95 cm, zatímco psi s více jak 60 cm v kohoutku (německá doga, bernardýn, malamut) budou potřebovat prostor aspoň 110 x 170 x 120 cm. Výška boudy by měla být vždy o 3-5 cm vyšší, než kolik měří pes vsedě.

2. Ochrana před průvanem

Aby váš čtyřnohý kamarád nenastydl, interiér jeho domečku by měl být dostatečně chráněn před větrem. Ideální je, pokud se bouda skládá z předsíňky a ložnice, které jsou odděleny přepážkou s dostatečným otvorem pro průchod psa. Lepší závětří se v boudě vytvoří také zvýšeným prahem.

3. Materiál

Nejlepším materiálem pro stavbu psí boudy je dřevo, a to jak z hlediska izolačních vlastností, tak z hlediska zdravotní nezávadnosti. Pro vnější opláštění se nejčastěji používají smrková nebo borová prkna, případně OSB desky. Vnitřek boudy se může zateplit 4-5cm polystyrenem a zakrýt opět dřevem či deskami. Palubky a OSB desky lze použít i pro podlahu. Protože boudu budete chtít občas pořádně vyčistit, bude praktické, pokud horní desku připevníte na panty a budete ji moci vyklápět.

4. Střecha

Nejvhodnější střešní krytinou pro psí boudy je šindel. Ten je velice odolný a dá se sehnat v různých barevných i designových variantách. Ne že by na tom psovi záleželo, ale majitelé ocení, když bude bouda ladit třeba se střechou garáže či domu. Je třeba také myslet na to, že někteří pejsci na střechu boudy rádi skáčou. Z krytin se proto rozhodně nehodí plech, který se v létě rozpaluje a mohl by mazlíkovi popálit tlapky. Kromě toho může být pes stresován zvukem dopadajících dešťových kapek na plech.

5. Kam boudu umístit

Správné umístění psí boudy je stejně důležité jako její technické parametry. Pes chce mít přehled o tom, co se děje na zahradě, a mít zároveň pocit blízkého kontaktu se svými majiteli. Z boudy by měl být proto schopen "vidět všude". Bouda by dále měla být umístěna v závětří a na stinném místě, aby se z ní v létě nestal dusivý skleník.