Nadzemní bazény mají výhodu rychlé instalace a výrazně nižších pořizovacích nákladů. Některé můžete dokonce zčásti zapustit do země, což přijde vhod zejména ve svažitém terénu. Zčásti zapuštěné bazény se dají navíc snadno zastřešit, čímž si koupací sezonu o několik měsíců prodloužíte.

Efektu elegantního zapuštěného bazénu se však můžeme přiblížit už jen tím, že vybereme takový nadzemní bazén, který může stát venku celoročně, a obložíme ho nějakým pěkným obkladem - třeba dřevěnými palubkami nebo gabiony. U bazénů stojících celoročně venku musíme počítat jen s tím, že je bude třeba zazimovat, tzn. vyčistit veškeré příslušenství, odpojit filtrační systémy a všechny komponenty zajistit proti mrazu.

Na druhé straně ale z celoročního nadzemního bazénu můžeme vykouzlit estetickou dominantu zahrady, která zde bude umístěna napevno. Takový bazén se dá napojit na terasu, lze k němu přistavět dřevěné molo, je možné ho obehnat zídkou s kamennými obklady atd. Někteří výrobci dnes nabízejí nadzemní bazény přímo s obkladovými panely ze dřeva, umělého ratanu nebo v imitaci kamene, které zapadnou do vaší zahrady lépe než klasický modrý plast. Malou inspiraci najdete v galerii.