Inspirace, jak snadno a levně zvelebit zahradu

Každá zahrada může být oázou odpočinku a relaxace. A mnohdy k tomu stačí pár dobrých nápadů. My pro vás máme zajímavé tipy, jak si zvelebit zahradu levně a efektivně.

  • 1) Rozmístěte po zahradě originální květináče plné kvetoucích rostlin. Nemusíte přitom utrácet za nové květníky. Využijte různorodé staré květináče, kyblíky, kotlíky, starý sud či kolečko. Můžete je dokonce ponechat i v rezavějícím stavu. V současnosti je rezavějící materiál v kurzu.
  • 2) Rozdělte opticky zahradu cestičkami ze štěrku, kamení či dřevěných latěk. Chodníčky vzhled zahrady zcela jistě oživí a dodají jí styl.
  • 3) Pořiďte si do zahrady zahradní osvětlení, které vám zpříjemní večerní posezení na zahradě a grilování dodá tu správnou atmosféru.
  • 4) Vytvořte si zahradní jezírko. Nemusí to být nic rozsáhlého. Mnohdy stačí opravdu malá vodní plocha obklopená kamením a rákosím, která bude mít až překvapivě velký dekorační a zároveň uklidňující účinek.
  • 5) Vysázejte ozdobné keře. Jsou nenáročné na údržbu a výrazně ozdobí každou zahradu.
  • 6) Udržujte trávník v dobrém stavu. Udržovaný trávník je základem každé hezké zahrady. Sytě zelená barva a hustý porost poskytnou potěšení nejen oku, ale i bosým nohám.

Udržovaný trávník je základem každé zahrady

Trávník je nejenže neoddělitelnou součástí každé zahrady, ale je doslova jejím základem. Ani sebekrásnější ozdoby na zahradě nevyniknou, pokud trávník kolem nich bude zanedbaný. Ať už máte větší, nebo malou zahradu, správné a časté sekání trávy je pro kvalitu trávníku zásadní. Nenechávejte trávník moc přerůst. Potřebuje totiž dýchat, aby se udržel hustý. Frekvence sečení se řídí zejména podle sezonního růstu. V nejaktivnějším období sečeme 1× týdně, jinak cca jednou za 10-14 dní.

V letních vedrech se vyplatí sekačku nastavit na vyšší úroveň, jinak může začít usychat. Týká se to dní, kdy teploty šplhají nad 30 stupňů. Na delších stéblech se totiž udrží více vlhkosti, a tak si zachová svou svěžest. Je zároveň vhodné v takové dny sekat v pozdějších odpoledních hodinách.

Nemáte čas na sekání trávy? Robotická sekačka udělá práci za vás

Pro někoho může být sekání trávy nepříjemnou povinností nebo jednoduše nemá na časté sečení trávníku čas. V takovém případě doporučujeme robotické sekačky, které se staly poslední dobou hitem. Jedná se o inteligentní stroje s možností pokročilého programování a ovládání, které váš trávník posečou za vás. Pravidelně a kvalitně.