Uzavření prostoru

Zastřešení terasy či pergoly nám umožňuje užívat si venkovního posezení i za deštivého počasí, a navíc ochrání zahradní nábytek. Kromě střechy je však dobré myslet také na zástěnu - alespoň z té strany, odkud to nejvíc fouká. V hobbymarketech se dají pořídit hotové dílce na dřevěné zahradní zástěny, které připevníme k nosným sloupkům. Pozor jen, nátěr proti škůdcům a plísním často není zahrnut v základní ceně. Bezúdržbové a cenově dostupné jsou zástěny plastové, pokud si však potrpíte na přírodní materiál, mohou se vám zalíbit rohože z rákosu či bambusu, které můžete k trámkům připevnit jen provizorně a před zimou je uklidit do komory.

Krb nebo ohniště

Když už na nás neprší ani nefouká, můžeme přemýšlet nad tím, jak si na terase vytvoříme příjemné teplíčko. Praskající oheň má přirozeně své kouzlo, a tak se u nás čím dál více rozmáhají venkovní krby nebo přenosná ohniště. V tomto případě je však nutné doplnit je cihlovou či kamennou zídkou; zástěna z plastu, dřeva či rákosu v blízkosti otevřeného ohně by mohla přijít k úrazu a v nejhorším případě způsobit požár. Krb či ohniště je třeba umístit na závětrnou stranu a zároveň tak, aby se v dosahu nenacházely hořlavé předměty, včetně stromů.

Plynová topidla

Elegantní plynová topidla vídáme v zahradních restauracích a samozřejmě si nějaké můžeme pořídit i na vlastní terasu. Vedle levnějších stolních a závěsných kloboukových existují také luxusní stojánkové přístroje, případně topidla ve tvaru pyramidy. Potřebujete k nim lahve s propan-butanem a přívod čerstvého vzduchu, pro uzavřené prostory se nehodí. Některé typy vám umožní nastavit si směr a intenzitu produkovaného tepla, všechny by pak měly být vybaveny bezpečnostním systémem, který automaticky odpojí přívod plynu v případě, že plamen zhasne nebo se přístroj převrhne.

Infrazářiče

Máte-li na terasu přivedenou elektřinu, sálavé elektrické zářiče budou praktickou volbou; na rozdíl od těch plynových u nich nemusíte vyměňovat bomby a jejich pořizovací cena bývá rovněž příznivější. Infrazářiče pracují na podobném principu jako sluneční paprsky - místo okolního vzduchu ohřívají přímo předměty, na které jejich záření dopadá. Teplo tudíž neuniká do prostoru jen tak nazdařbůh, ale přímo ohřívá osoby, které sedí v blízkosti jeho zdroje.