Když se řekne zahradní terasa, většina z nás si vybaví terasu ze dřeva. Potíž je, že tenhle v mnoha směrech nejklasičtější stavební materiál ztrácí bez nákladné a opakované péče velice rychle na své kvalitě. Před časem proto vznikla alternativa, která si kladla za cíl eliminovat nežádoucí vlastnosti dřeva, a zároveň zdůraznit přirozenou vizuální dokonalost dřevěného povrchu.

Kompozit dřeva a polymeru je ideální pro ty, kdo vědí, co chtějí. Hlavním plusem teras z WPC (Wood-Plastic Composite) je jejich dlouhá životnost při zachování všech klíčových vlastností materiálu a minimální náročnost na údržbu. A to je důvod, proč zájem o terasy z WPC stále roste. Můžete se jimi těšit, aniž byste si museli lámat hlavu investicemi do oprav.

Rozhodující je kvalita prken

To, co dává smysl rozhodnutí pořídit si terasu z WPC, je kvalita prken. Pro atraktivní vzhled a dlouhou životnost terasy bez ztráty jejích vlastností je nejdůležitější to, z čeho a jak se vyrábějí prkna. Rozdíly v kvalitě teras z dřevěného kompozitu, které si dnes na trhu můžeme pořídit, mohou být u různých výrobců, a především pak dovozců zcela propastné.

Skvělé je, že k nejvýznamnějším evropským producentům kompozitu patří česká společnost WPC – WoodPlastic. Ta vlastní americkou licenci Strandex na unikátní laserově řízenou technologii výroby, kterou sama dále vylepšuje. Prkna WoodPlastic® mají plný profil a patentovaná směs, z níž jsou za pomocí extruze vyrobena, se skládá ze zhruba 40 % polymeru HDPE a 60 % čistého PEFC dřeva.

WPC vyžaduje minimální péči

Technologie výroby a složení směsi zaručují mimořádnou odolnost a dlouhou životnost prken. Ta díky tomu odolávají dešti, sněhu, mrazu i UV záření. Minimálně nasákavý materiál je rezistentní vůči bazénové chemii i slané vodě. WPC prkna jsou stálobarevná, nemění svůj tvar ani nešednou. Terasu pak není třeba natírat, olejovat ani impregnovat. Zcela postačí ji občas opláchnout proudem vody.

Dobře navržená a správně vybudovaná terasa z kvalitního kompozitu od vás bude vyžadovat jen minimální péči. Žádné třísky, úlomky a štěpy. Žádné ošetřování olejem, impregnace proti škůdcům a dřevokazným houbám, broušení popraskaného povrchu a lakování. Prostě se jen v klidu posaďte na ta sametová prkna a pozorujte, jak se na zahradě pomalu dlouží stíny. Není ten podzim krásný?

Více informací o terasách WoodPlastic® najdete na www.woodplastic.cz.