Samozřejmostí je důkladné očištění roštu od připečených a zaschlých kousků jídla, a to nejen z důvodů hygienických, ale také praktických: usazeniny totiž mohou přivábit drobná zvířata, která si pak z vašeho grilu udělají zimní příbytek. Rošt lze vyčistit kartáčem s nerezovými štětinami, který nahrubo odstraní největší kusy spálenin. Potom můžeme rošt dočistit menším kartáčkem a nakonec ho přejet vlhkou houbičkou. Pokud rošt nejprve namočíte do horké vody nebo ho přelijete vroucí vodou z konvice a necháte chvíli stát, k jeho vyčištění nebudete ani potřebovat žádný agresivní přípravek, postačí vám voda s jarem. Efektivně lze použít také parní čistič.

Před zimou je však třeba důkladně očistit nejen rošt, ale všechny části grilu. V případě grilu na dřevěné uhlí je to poměrně jednoduché, musíme se jen zbavit veškerého popele, který může vlhnout a plesnivět. Práci může hodně zjednodušit speciální vysavač na popel, jenž nakonec můžete použít po každém grilování, a udržovat tak gril v dokonalé čistotě průběžně. Při čištění víka a kotle dejte pozor, abyste nepoškodili smalt - gril by mohl začít rezavět.

U plynových grilů je čištění trochu složitější, protože ho musíme rozebrat a vyčistit nejen na povrchu, ale i zevnitř. Pozornost je třeba věnovat zvláště hořákům, protože ty se rády ucpávají a po nějaké době mohou zcela vypovědět službu.

Pro gril naštěstí nemusíme nezbytně hledat místo v garáži, i když je to ideální zimoviště. Jak gril plynový, tak ten na dřevěné uhlí přečká zimu venku, měli bychom však jen zabránit jeho kontaktu se sněhem a deštěm, takže ho alespoň překryjeme ochranným obalem nebo plachtou. Bombu od plynového grilu pak skladujeme z bezpečnostních důvodů zásadně venku, i když třeba samotný gril zasuneme do garáže.