Internet se hemží inspirativními fotografiemi ptačích budek rozličných tvarů a pestrých barev, některé vypadají dokonce jako miniatury moderních rodinných domů. Ptáci si ale na design tolik nepotrpí, a křiklavé barvy je dokonce vystraší. Volte proto tlumené, přírodní odstíny, které splynou s okolním prostředím, a budce ponechte klasický jednoduchý tvar. Ozdobná bidýlka a terasy by se beztak jen staly záchytným bodem pro kočky a kuny, které si na drobné opeřence brousí zuby.

Aby predátoři nemohli ptáky z budky jen tak vyšťárat, letový otvor by měl být umístěn na budce poměrně vysoko, a to alespoň 20 cm od jejího dna. Velikost otvoru se pak odvozuje od velikosti ptáků, které tu hodláme ubytovat. Obecně platí, že větší druhy vytlačují ty menší, takže pokud se otvorem protáhne špaček, tak sýkorka už nebude mít na jaře šanci se sem vrátit. Ornitologové doporučují pro malé druhy typu modřinka otvor o průměru 2,8 cm, pro sýkorky 3,4 cm a pro špačky 4,5 až 5 cm.

Budka by měla být uvnitř dostatečně prostorná, aby se tu na jaře mohla ubytovat celá ptačí rodinka a mláďata se navzájem neutiskovala. Zejména za horkých dnů se v těsném prostoru mohou i udusit. Minimální půdorys pro běžné druhy sýkor by měl být minimálně 12x12 cm, ale bezpečnější je zvolit o něco větší rozměry, například 13x14 cm. Opět platí, čím větší druh, tím více bude v budce potřebovat místa.

Pokud máte na zahradě staré budky, které se už osvědčily, měli byste je před příchodem zimy prohlédnout a vyčistit. Zkontrolujte také, zda střecha nepropouští vodu a nejsou-li v prkénkách praskliny, ve kterých by se ptáčkovi mohla zaseknout noha.

Jestliže budka zeje prázdnotou a nikdo v ní loni nezahnízdil, ptáci ji nejspíš nepovažují za bezpečnou. Problémem bývá špatné umístění. Budka by měla být zavěšena nejméně 2 m nad zemí, ale větší druhy se budou cítit bezpečněji ještě výše. Mezi jednotlivými budkami by měl být dále zachován rozestup 20 m, aby si ptáci vzájemně nekonkurovali. Samozřejmostí je dostatečná vzdálenost od lidského obydlí - bylo by kouzelné pozorovat první letecké pokusy mladých sýkorek přímo na terase, nicméně ptáci lidem zase tolik nedůvěřují.