„Máme to se ženou stejné, pro nás je domov jen jeden, a to tady v Ostravě,“ říká ostřílený vrcholový sportovec a dodává: „Ano, bydleli jsme na zajímavých místech v zámoří, ale chyběl nám tam český humor, naše kultura.“

Za svoji kariéru ve Spojených státech a v Kanadě vystřídal Roman Polák hezkou řádku domů a každý z nich ho nějak inspiroval. „My jsme se ženou hodně zaměření na minimalismus, líbí se nám čisté linie a přírodní materiály.“ Při návrhu svého obydlí tak spolu s architekty zohledňovali nejrůznější detaily, včetně zázemí pro děti či otázku zahradních prvků a posezení. „Takže například na velkou terasu, kterou máme kolem domu, se dá vejít z každého pokoje,“ poznamenává Polák.

Nejoblíbenější místo na terase je pod střechou u vířivky. „Já na tu vodu moc nejsem, tak jsem si řekl, že vytvoříme nějakou větší vířivku. Aby si tam mohly zablbnout i děti a ty to využívají opravdu hodně,“ konstatuje pán domu. Teplota vody ve vířivce je stabilně nastavená na 40 °C, a děti tak láká i za chladného počasí nebo v noci. „No a vzhledem k tomu, že já jsem tak trochu pivař, mám svoji oblíbenou terasu vevnitř s výčepem,“ upřesňuje pobaveně Roman Polák.

Původní terasa z exotického dřeva nevydržela náročné podmínky a po dvou letech bylo třeba uvažovat o změně. Majitel k tomu říká: „Vzhledem k tomu, že pod terasou máme technickou místnost k vířivce, byl to především v zimě problém. Venku bylo třeba minus deset a zespodu šlo na ta prkna plus čtyřicet. Prkna se záhy zkroutila a popraskala.“ Už v Americe se ale setkal s WPC, které je za oceánem oblíbeným materiálem.

„Já jsem si o kompozitních prknech hodně četl, akorát jsem si vždycky myslel, že to vypadá jako umělá hmota. Bál jsem se, že to nebude hezké, že to tady tím můžu nějak pokazit,“ vysvětluje Roman Polák. Jak ale sám říká, postupem času zjistil, že vývoj je někde jinde, a materiál složený ze 60 % z čisté dřevité moučky a ze 40 % ze zdravotně nezávadného polyethylenu ho zaujal. Na internetu si našel českého výrobce WPC – WoodPlastic a kontaktoval jeho vítkovického partnera, společnost Kvalitni-terasa.cz.

Vzhledem k tomu, že na novou terasu kolem celého domu dost spěchal, dal firmě na veškeré práce šibeniční termín 14 dnů. „A oni to fakt bez problémů zvládli. Vyměřili si to, položili hliníkový rošt a pak už to šlo ráz na ráz. Udělali všechno, na čem jsme se domluvili, spolupráce byla skvělá,“ chválí si výběr dodavatele.

Z nové terasy mají Polákovi radost. „Já jsem dost velký puntičkář, všechno musím mít uspořádané. Tady u té terasy se mi líbí, jak je perfektní, jak jsou všechna prkna stejná. Společně s tou nerezovou vířivou vanou to vypadá moc hezky,“ říká sympatický hokejový pořízek. Podle jeho slov je terasa nejenom funkční, ale i atraktivní, což kvitují i návštěvy. „Všichni jsme moc spokojení, dětem to neklouže, jezdí tady na kole, terasa naplnila naše očekávání a teď ji konečně využíváme naplno,“ uzavírá Roman Polák.

Další informace o produktech WoodPlastic®, inspirativní fotografie, praktická doporučení a mnohem více najdete na www.woodplastic.cz.