S malými dětmi je práce jednoduchá, vyřádí se na hromádce písku, zajezdí si na tříkolce, křídou počmárají celý dvorek. A hlavně ještě nejsou závislé na elektronice. Jakmile trochu povyrostou, zahrada už pro ně není tak atraktivní, jako bývala. Proto jim kupujeme různé prolézačky, domečky, barevné stany nebo stloukáme bunkry na stromech a vyrábíme houpačky. To všechno je skvělé a děti to (opět do určitého věku) určitě ocení. Přesto občas zakňourají, že se nudí.

Nechte děti tvořit a rozvíjet fantazii

Otázkou je, zda dětem nesnášíme všechno na stříbrném podnose. Pokud je necháte, ať si vyrobí vlastní stan ze starých prostěradel, prádelní šňůry natažené mezi stromy a kolíčků na prádlo, zabaví je to na delší dobu, než kdyby si rozložili stan koupený z obchodu. A ještě přitom rozvíjejí zručnost a myšlení.

Kartonové krabice jsou skvělým materiálem ke stavbě pirátské lodi, ponorky nebo letadla. Děti je mohou pomalovat podle své fantazie a na svůj výtvor budou náležitě hrdé.

  • Tip: Máte-li děti s větším věkovým rozdílem, navrhněte starším, ať něco postaví pro ty menší. Zábava i radost jsou tím zajištěny na obou stranách, a ještě tím utužíte jejich vzájemné vztahy.

Spojení s přírodou

Pobyt venku je skvělou příležitostí naučit děti něco o přírodě. Uspořádejte pro ně bojovou hru a mezi úkoly zakomponujte sběr určitých druhů rostlin. Pamatujete, jak jsme si jako malí zakládali herbáře? Třeba to bude bavit i vaše děti.

Vděčnou venkovní aktivitou je také malování na kameny. Sběr oblázků a jejich následné barvení zabaví děti na celé odpoledne. Jestliže vaše holčičky touží být herečkami nebo popovými hvězdami, zbudujte jim pódium, na kterém si nacvičí oslnivé představení a kvečeru vám ho předvedou.

Sportovní aktivity pro malé i velké

Málokdo má zahradu tak velkou jako fotbalové hřiště. Nicméně trénovat kop míčem se dá i u malé branky postavené na trávníku u plotu. Nemáte-li branku, místo střežené brankářem vyznačte dvěma kameny.

U basketbalového koše zavěšeného na stěně garáže nebo nad bazénem se "vyblbnou" jak děti, tak dospělí. Zábavu pro celou rodinu poskytne také popruh zvaný slackline, který se napne mezi dva stromy a balancuje se na něm jako na provaze. Děti si na něm mohou nacvičit hotové cirkusové číslo, se kterým se pochlubí jak vám, tak dalším příbuzným.