Dneska už asi každý ví, že psa nesmí nechat samotného v zaparkovaném autě, ani kdyby si třeba odskočil jen pro pár rohlíků. Nikdy nevíte, kdy se zdržíte ve frontě, a stačí 20 minut, aby teplota v autě na letním slunci vystoupala k 70 °C. K přehřátí však u psa může dojít i během hry na zahradě nebo při procházce do polí. Pes sám není schopen rozpoznat, že potřebuje odpočinek, nadšení ze hry a pohybu je u něj silnější než opatrnost. V momentě, kdy začne být apatický a malátný, nebo dokonce slintá a zvrací, je už na prevenci pozdě. Budete mu muset poskytnout první pomoc a vyhledat veterináře.

Psi mají oproti lidem mnohem méně potních žláz, a tak se za teplého počasí mohou ochlazovat jen s pomocí povrchového dýchání a vyplazování jazyka. To ale není dostatečné, nehledě na to, že nadměrným sliněním ztrácejí tekutiny, což vede k riziku dehydratace. Pes by měl mít proto neustálý přístup k čerstvé vodě - misku a lahev s vodou je vhodné brát i na procházky. Máte-li možnost umístit mu na zahradu malý plastový bazének, kde se může kdykoli osvěžit, bude to skvělá volba. Myslete jen na to, že pes by neměl (stejně jako člověk) do vody vběhnout uhřátý, hrozil by mu teplotní šok.

Procházky i trénink je vhodné plánovat na ráno nebo podvečer, kdy teploty nejsou tak vysoké. Naopak přes poledne by pes neměl být stimulován k větší aktivitě, nechte ho odpočívat ve stínu nebo v chladné chodbě. Náchylnější k přehřátí jsou staří psi a štěňata, stejně jako pejsci se zdravotními problémy. Co se týče plemen, s vedrem se hůře vypořádávají drobní psíci, buldoci, boxeři a plemena bezsrstá. Takzvané naháče nezapomeňte chránit krémem s vysokým UV faktorem, stejně jako lidem jim na slunci hrozí spálení kůže.

Jak psovi poskytnout první pomoc

Jakmile pes projeví příznaky přehřátí, tzn. je apatický, neklidný, sedá si a zvedá tlapky, nebo se mu objeví pěna u huby, přeneste ho na chladnější místo a položte ho tak, aby měl hlavu výše než tělo. Pokud neupadá do bezvědomí a je schopen pít, nabízejte mu po menších dávkách vodu, nikoli však ledovou. Zchladit ho můžete mokrými ručníky či jinými hadry, namočenými do vlažné vody. Účinný je chladivý obklad třísel a tlapek. Postupně ho můžete vložit do vody celého, ale opět platí, že voda nesmí být ledová. Hned potom vyhledejte pomoc veterináře.