Bojovat s nimi můžeme klasickými léky a doplňky z lékáren, ale mohou nám pomoct i bylinky, které v sobě skrývají mnoho zdraví prospěšných látek. Bylinky můžete pěstovat doma na parapetu v květináči, nebo máte-li zimní zahradu či zasklenou terasu nebo balkon, tak i tam. Pokud nemáte možnost je pěstovat, můžete je koupit, ať už v čerstvé, nebo sušené podobě. Které bylinky vám mohou být prospěšné?

Levandule lékařská

Voňavá bylinka s fialovými květy se báječně hodí do prohřívacích koupelí, pokud venku promrznete. Vyrobte si nejprve nálev tím, že svaříte 15 lžic sušené levandule ve čtyřech litrech vody, pak jej přecedíte přímo do vany a alespoň 20 minut si v koupeli poležte. Proti nachlazení se hodí i levandulový čaj.

Zázvor lékařský

Jakmile cítíte škrábání v krku, bolavé klouby nebo divný pocit únavy, uvařte si čaj ze zázvorového kořene. Oškrábejte slupku a kus kořene nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo na struhadle. Zalijte horkou vodou a nechte louhovat. Když čaj vychladne na teplotu kolem 40 ºC, přidejte med a citron a pijte ještě teplé.

Zázvor rovněž můžete přidávat do jídla, a to buď jako nastrouhaný kořen, nebo rozemletý prášek. Účinky zázvoru na naše zdraví jsou opravdu velké, proto by ve vaší kuchyni v zimě neměl chybět.

Heřmánek pravý

Skvělý prostředek proti rýmě a nachlazení. Heřmánkový čaj, který si připravíte vylouhováním sušených květů, pijte alespoň 3x denně. Pomáhá uvolňovat průdušky a celkově působí pozitivně na imunitní systém. Proti rýmě doporučujeme inhalovat heřmánkový odvar. Do skleněné mísy nasypte sušené květy a zalijte je alespoň 1-1,5 litry vařící vody. Nakloňte se nad mísou a hlavu i misku zakryjte ručníkem nebo osuškou, aby pára neunikala nikam ven. Zhluboka vdechujte heřmánkovou páru, která pomůže splasknout zduřelou sliznici v nose a uvolní dýchací cesty. Opakujte alespoň 2x denně.

Šalvěj lékařská

Listy šalvěje v sobě skrývají silné dezinfekční silice, které příznivě působí při bolestech v krku či počínající angíně. Máte-li doma bylinku v květináči, můžete žvýkat její čerstvé listy. Pokud máte bylinku sušenou, vyrobte si nálev, který můžete jednak popíjet (takto je velmi účinný i proti nadměrnému pocení), nebo velmi silný nálev využijte jako kloktadlo. Přimíchejte do něj ještě trochu soli, která rovněž působí dezinfekčně, a kloktejte alespoň 3x denně.

Křen selský

Křen je skvělým pomocníkem při léčbě zánětů močových cest a dýchacích cest, díky svým antiseptickým a antibakteriálním účinkům se hodí i například po léčbě antibiotiky, protože upravuje střevní mikroflóru. Je nutné konzumovat ho čerstvý, kdy má největší množství cenných látek a je nejúčinnější. Ideální je nastrouhat jej najemno a smíchat jej například s nastrouhaným jablkem. Můžete jej podávat jako součást salátů nebo jako přílohu k masu.