Budu citovat tiskovou zprávu z 26. 11. 2015 Energetického regulačního úřadu:

Průměrný meziroční růst nákladů na zajišťování distribuce elektřiny u domácností při srovnání stejného charakteru a výše odběru pro rok 2016 činí 1,8 až 3,5 % v závislosti na distribučním území.

Tak jsem si šel na stránky úřadu, kde vytvořili kalkulačku. No, nějaké to procento navíc mě nezabije, ale chtěl jsem se přesvědčit, kolik to bude.

Vstupní údaje pro mou domácnost:

  • 3x 25A jistič
  • roční spotřeba 1816 kWh
  • sazba bytu 3+1 Praha - D02d
  • dodavatel PRE
  • V bytě používám většinou energeticky velmi úsporné spotřebiče (například lednice A+++ apod.) i úsporné žárovky.

Výsledek mě trochu překvapil. Podle nových pravidel bych zaplatil o 29,04 % více než dosud! To není změna v jednotkách procent, jak ERÚ prezentuje, ale ta desetinná čárka se mi poněkud posunula.

ERÚ hovoří o tom, že spousta lidí má naddimenzovaný jistič, takže má výrazně naddimenzovaný rezervovaný příkon. Tak jsem podle vlastního článku a podle klasického výpočtu pro elektrický příkon zjistil, jak to vypadá s mými spotřebiči v domácnosti.

Součet energetických spotřebičů v bytě (jde o špičkové výkony jednotlivých spotřebičů a odhadovanou spotřebu všech zapnutých žárovek v bytě) jsem vydělil hodnotou fázového napětí vynásobenou počtem fází. Vyšlo mi, že požadovaný jistič pro můj byt je 27,5A! Ano, jde o naprostý špičkový odběr bytu, ale dvě malé děti (3,5 a 1,5 roku) prostě vyžadují téměř neustále zapnutou pračku, sporák, rychlovarnou konev… Takže předpokládám, že dané jističe jsou dimenzovány ideálně. Možná bychom zvládli snížit jistič na 3x20A. SUPER! Zdražení už není tak dramatické, už je to „jen“ 15,29 %! Paráda! A co jistič 3x16A? Dokonalé! Dostávám se na dostřel tiskové zprávě ERÚ a zdražení je 4,29 %. Jen budeme muset pračku pouštět na noc (sousedi v paneláku budou nadšení), mikrovlnku nezapínat, když pojede myčka, a všechna naše jídla budou konfitovaná (pomalé pečení na nízkou teplotu), abychom příliš nezatížili jistič.

Určitě teď padne otázka, proč používám třífázový proud? Co takhle to stáhnout na jednu fázi? Hlavně mám varnou desku určenou na tři fáze. Ani ČEZ mi nedoporučuje jednofázový proud. Takže zůstávám ve třech fázích. Kalkulačka ČEZu počítá stejně jako já. Výsledek je totožný s tím, co jsem si spočítal sám.

Takže Vážený Energetický regulační úřade, vážená paní Vitásková. Děkuji vám za Váš nápad, ale já tento návrh odmítám. Jsem zvědavý, jestli můj názor zohledníte, ale po zkušenostech s podobnými případy si myslím, že si budu muset najít další práci, abych mohl zaplatit účty za elektriku.

P.S. Ještě jsem nepočítal, co mě čeká v rámci zvýšení ceny elektřiny na chatičce. Tam mám zavedené tři fáze. Rekonstrukci tedy budu muset stihnout ještě tento rok, abych si mohl napojit míchačku. Pak nevím. Změna jističe znamená, že beton budu míchat v neckách. Nemáte někdo nějaké k dispozici?

Titulní foto: Shutterstock.com