O mé chatičce jsem vám psal už mnohokrát. Jeden z bojů, které zde vedu, jsou pozemky, na kterých hospodařím. Pěkná tráva rostoucí kolem mé chatičky je ovšem na pozemku, který patří LČR. Minulému majiteli to bylo úplně jedno, ale já si řekl, že si tu trávu, když už ji sekám, koupím. Bohužel teď jsem nalomený, zda to vůbec udělat? Nenechám stav takový, jaký je dnes? Možná ano. Bude to jednodušší a hlavně výrazně, ale výrazně levnější.

Nejde to, nejde to…

Koupit lesní pozemek je dnes téměř nemožné. To jsem se dozvěděl od osob poučených. Předně se LČR nechtějí zbavovat lesních pozemků, ale naopak svůj podíl zvyšovat. Chvályhodné. Souhlasím s nimi. Jenže podle informací je prakticky jedno, co je to za pozemek, zda se o něj mohou LČR starat apod. Hlavně, že je jejich. Takže remízek v poli, strmá kamenitá stráň s náletovými stromečky nebo tráva kolem chatičky jsou prakticky neprodejné. Vždycky se to prý někde zasekne. Když už to schválí místní revírník, může (a taky to nakonec většinou udělá) to někdo zatrhnout na cestě: Příslušné LČR – Krajský orgán LČR – Ředitelství LČR – Ministerstvo – Vláda. Jediná možnost je změnit charakter lesního pozemku třeba na zahradu, a tam už je šance větší.

Další blog na podobné téma

Nechci les, chci trávu

A takový je i náš problém. Naše chata stojí na našem pozemku. Kolem je ale pozemek LČR. Ten však pokračuje do strmé, silně kamenité stráně bez jakéhokoli přístupu. Tam rostou duby a buky. Koupit takový les je nad naše finanční možnosti. Tak jsem zažádal o oddělení a odprodání jen toho kousku kolem chaty. A jaký je postup takového prodeje? Dám vám to v bodech:

  • Podat žádost o odkup u LČR.
  • Vyjádření CHKO a odboru životního prostředí, zda je možné odkup provést.
  • Nechat udělat oddělovací geometrický plán (na naše náklady).
  • Dle geometrického plánu nechat vytvořit odhad na změnu charakteru pozemku (na naše náklady).
  • Nechat schválit vytvořený geometrický plán a odhad množstvím úřadů (nebudu je vypisovat, je to na dlouho).
  • Nechat zapsat změnu geometrického plánu a změnu charakteru pozemku na katastrálním úřadu. Cena změny pozemku je různá. Hrubý odhad je mezi 30-200 Kč/m².
  • Znovu zažádat o odkup pozemků LČR, teď už nelesního charakteru.
  • Nechat vypracovat odhad pozemku. V něm nám LČR nechají zaplatit každý stromek. Cena je různá – podle odhadce. Od 30 do 300 Kč/m². Prý je ale tlak na co nejvyšší zisk. (Vše samozřejmě na naše náklady.)

Všimněte si, že teprve tady konečně víme, kolik nás bude stát koupě pozemku. Ale může se stát, že jednu takovou částku jsme už jednou zaplatili za oddělení a změnu charakteru. Ale pokračujeme:

  • S těmito podklady proběhne celé to dlouhatánské kolečko po nadřízených a ještě nadřízenějších orgánech, kde se to stále může zaseknout. A my do toho už zahučeli v řádech mnoha desítek tisíc korun. Podle informací se jakýkoli ředitel, který je v „kolečku“, navíc může rozhodnout, že cena je příliš nízká, a zvednout ji třeba o dalších 20 %.
  • Po schválení dojde na zaplacení ceny, sloučení pozemků a zapsání na katastru.
  • Stáváme se majiteli trávy kolem chaty.

Ptáte se, kolik to bude stát? Náš nejnižší odhad ceny je asi 60 000 Kč, ale to bychom museli rozeslat asi dvacet beden rumu na příslušné úřady, úředníky, generální ředitele, ředitele, náměstky… Odhad nejvyšší – kolem 500 000 Kč. Co myslíte, stojí to za to?