Trávník před naší kanceláří minulý týden dostal nový účes vertikutátorem, v pátek dosev a dnes ve středu první centimetr trávy už má první zástřih. Ráno tu proběhl zaměstnanec firmy s křovinořezem a teď tu plochy dosekává další člověk se sekačkou. Trávník vypadá svěže, hustě a krásně. Aby také ne. Tolik vody, které se m2 automatickou zálivkou prolije za týden, by mi vystačilo asi na týden sprchování. Glajchšajtování trávníku je pravidelné, perfektní. Angličan by byl nadšen. Příroda nikoliv.

Lidé, prosím, už nespočetněkrát jsme na našich stránkách psali, že trávník by se měl nechat povyrůst, než mu na jeho zelenou čupřinu najede stroj. Má to hned několik důvodů. Rostlina potřebuje prokořenit a nabrat sílu. A jak to bývá u všech rostlin, ta síla se bere z vody a živin (kořeny) a slunce (stvol). Když nemá vyvinuté ani jedno, strádá.

Pamatujete si ještě minulé léto, kdy tu bylo takové sucho, že mnohde tráva ani nerostla? Já ano. Naše chata se nachází na okraji té nejsušší oblasti. Zapršelo nám tam na konci dubna a pak až v říjnu. Poslední sekání se konalo v květnu.

Co takhle nechat trávník trochu povyrůst? Vyšší tráva víc zastíní půdu a slunce ji tak nebude vysušovat. Když nebudete sekat každý týden, ušetříte čas, benzin, elektriku, nervy. Ušetříte přírodu. Možná se budete divit, že vám v trávníku začínají růst i květiny. Garantuju vám, že květina v trávníku není nic ošklivého. A když už budete sekat, zkuste někdy mulčovat. I to pomůže. Pohnojíte, vlhkost v useknutých částech vrátíte do půdy…

Volám tedy do všech stran – lidé, myslete! Prosím! Tahle země nepotřebuje v půlce dubna přesně střižený anglický trávník. Naopak.

A abyste v tom nebyli sami, začnu tady u nás. Slibuji, že pro všechny ty, kteří to myslí s ekologií vážně, kteří chtějí té naší přírodě pomoct, na stránkách dumazahrada.cz napíšu celou sérii článků o ekologickém pěstování, zemědělství, přístupu k půdě, rostlinám, zvířatům, vodě… Už příští týden přijde článek o tom, že zadržet vodu na pozemku ve vlastním rybníčku, mokřadu, polderu je naprosto dokonalý nápad. Zabřednu do legislativy, dám odkazy na zajímavé projekty i možné dotace…