• bahnitá a nezpevněná
  • místy úzká kvůli stromům, zaparkovaným autům, kompostům a zahrádkám
  • na východním konci vedoucí po nezpevněném svahu
  • na západním konci končící v bažinaté rokli, jíž stéká voda (provizorní serpentinou z navezených kamenů a štěrku lze sjet do civilizace).

Takže si umíte představit, jak to teď u nás vypadá.

Budovatelé už se prokopali kolem naší brány, takže k nám lze přijet od východu. Západní konce blokuje dva metry hluboká jáma a bagr. Ještě nedávno bylo možné v serpentině narazit na tatrovku bořící se půl metru do zeminy (podle zákona schválnosti vždy, když jsem na poslední chvíli vezl děti do školy). Teď navíc prší. Takže je všude bahno. Šéfredaktorské polobotky mívám zcela zasviněné, i když v nich musím přejít jen asi čtyři metry k autu.

Napadá mě jiná píseň: Dojděte si pro holiny, jinak se k nám (…) jít prostě nedá. Také Svěrák – byť píšící pod pseudonymem Emil Synek.

Budovatelé kromě řadu v naší ulici stavějí přípojky v ulicích pod námi, takže manželka Alice hraje s rypadly zábavnou hru: kudy ven. Občas se stává, že u nás ve čtvrti působí až tři žluté bagry, a blokují tak nejen naši ulici, ale také všechny únikové východy z našeho koutu Řevnic.

Naštěstí jsou bagristé slušní a ochotní. A i v krkolomných situacích se snaží uhnout a umožnit průjezd.

Snažíme se nereptat. Brzy totiž přijde definitivní konec fekálních vozů. Ptal jsem se jednoho z jejich řidičů, jestli nepřijde o živobytí, když teď bude v celém městě kanalizace. Je klidný, v našem sousedství je tolik vesnic bez kanalizace, že práce bude na roky. "Aspoň nebudu muset vstávat v pět, jako teď, abych všechno stihnul," ulevil si.

TIP: Další postřehy a videa Petra Zavadila najdete v časopise Dům a zahrada 11/2011, který vychází 18. října.