Letošním holomrazům (u nás bylo skoro 20 stupňů pod nulou) padly za oběť některé rostliny. Skoro by se chtělo říct, že rostliny, které do české flóry nepatří. A nestalo se to jenom nám. Mráz tvrdě pokosil mé bambusy (obvykle se říká, že bambusy jako stálezelené rostliny nezmrznou, ale uschnou, a že by se měly zalévat, když není pod nulou - jak to ale udělat, když je dva týdny nepřetržitě pod nulou?). Abych byl přesný, mráz pokosil některé. Bez poškození přežila pouze Fargesia, přestože se o ní v literatuře tvrdí, že je méně mrazuvzdorná než druhy Phyllostachys. Ostatní bambusy uschly, a tak jsem je „sklidil“: odstřihl všechny stonky těsně u země.

Využijeme jako tyčky ke květinám. Dětem jsem z bambusových stonků postavil stan/domeček. Lze je využít také k domácímu muzicírování jako rytmické nástroje (viz. video)

Co bude s bambusy dál? Bambus Sasa palmata uschl, ale znovu obrazil. Minibambus Sasaella také. Obří bambusy Phylolostachys aureosulcata (ty se žlutými stonky) a bissetii (ty se zelenými) zatím nic. A to jsem je speciálně vybíral jako „nejvhodnější do našich klimatických podmínek“. Třeba ještě budou růst. Třeba čekají, až bude jistojistě po Pankrácovi, Servácovi a Bonifácovi, ale moc tomu nevěřím…

A ještě k dalším věcem:

Začala tradiční soutěž Pecka roku, v níž vyhrává nejošklivější dům. Více ZDE. Vyfoťte ošklivé domy ve svém okolí a uploadujte ZDE. Můžete vyhrát saunu a další ceny.

Vyšlo nové číslo časopisu DŮM&ZAHRADA. Je v něm např. velký rozhovor s architektem Pavlem Hniličkou (mnozí možná znají jeho knihu Sídelní kaše). Vysvětlí vám, proč ve vašem satelitu či na vaší vsi není hospoda či obchod.

Máte problém sehnat časopis? Nechodí k vám do trafiky? TIP: Využijte SMS předplatné ZDE. Stačí poslat jednu SMS a časopis vám přijde do schránky. Můžete vyzkoušet a kdykoli zrušit. Jedno číslo navíc vyjde jen za 69 Kč (v trafice stojí 74 Kč).